2024. március 19., kedd

Ösztöndíj saját forrásból

Várja tanulóit a zombori Veljko Petrović Gimnázium

A zombori Veljko Petrović Gimnáziumban magyar tagozatának népszerűsítése céljából nyílt napot tartottak. A tanulókat, az érdeklődő fiatalokat, a pedagógusokat és a vendégeket Dušan Misković igazgató, továbbá Szenn Andor igazgatóhelyettes köszöntötte. A tájékoztatón jelen volt Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Varjú Potrebić Tatjana, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának oktatásért felelős tagja, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere és Lennert M. Tímea, az MNT tagja.

Elhangzott, a Bácsgyulafalváról, Bezdánból, Gombosról, Kupuszináról, Kúláról érkezett, illetve a zombori fiataloknak lehetőséget szerettek volna nyújtani, hogy megismerjék az intézményt, annak tanulóit, pedagógusait és mindeközben barátkozzanak is.

Szenn Andor igazgatóhelyettes bemutatta a nagy múltú, 150 éves, tudományos–művészeti területen is eredményes és sikeres személyiségeket kinevelő, az MNT által is kiemelt oktatási intézményt. Megismerhették az általános tudást, magas műveltséget biztosító tanítás menetét, amelynek részét képezik a különböző színvonalas nyelvi kurzusok, választható tudományos tárgyak, sőt az Erasmus cserediákprogramban való részvétel is.

Hangsúlyozta, hogy a zombori gimnázium távolabbról, például Kúláról utazó diákjainak első évben helyet biztosítanak a zombori Diákotthonban. Továbbá amire semelyik más intézményben nincsen példa, a zombori Veljko Petrović Gimnázium havi ösztöndíjat adományoz saját intézményi forrásból.

Szakállás Zsolt tartományi titkár elmondta, számukra is kiemelt jelentőséggel bír a zombori gimnázium magyar tagozatának megtartása.

– A gimnáziumi oktatás, majd az itt tett állami érettségi egy jobb átjárhatóságot biztosít a tanulók számára a felsőoktatási intézmények irányában. Nagyon fontos számunkra, hogy működjenek az oktatási intézményeink, azon dolgozunk, hogy a tanulók jól érezzék magukat bennük, megpróbálunk abban segíteni, hogy tanuljanak, fejlődjenek ezekben az intézményekben – mondta Szakállas Zsolt.

Varjú Potrebić Tatjana kiemelte, szeretnének mindent megenni azért, hogy itthon tartsák a középiskolás fiatalokat. Ismertette az MNT által biztosított támogatási lehetőségeket, a meglévő és a készülő stratégiában szereplő, leendő ösztöndíjprogramokat, felvételi előkészítőket.

A gimnázium vezetése megköszönte a tartomány, a Magyar Nemzeti Tanács és Zombor város hathatós támogatását. Szóltak az intézmény jelenlévő pedagógusai, jelenlegi tanulói, továbbá az érdeklődőkkel, a vendégekkel együtt körsétát tettek a gimnázium patinás épületében.

Nyitókép: L. Móger Tímea felvétele