2024. április 19., péntek

Tervezett megnyitóünnepség márciusban

A Petőfi Sándor MMK kistermében ma este Magyar Szó-élőújságra várják az érdeklődőket

A felújítás alatt álló, hamarosan megnyíló épületben működő Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban többé-kevésbé befejeződtek a munkálatok. A központ élére nemrégiben új igazgató került. Király Károlytól megtudtuk, hogy magának az épületnek a felújítási munkálatai tulajdonképpen befejeződtek, és ami hátramaradt, az már csak a munka közben felmerült hibák kijavítása. – A napokban bekötötték a gázvezetéket, a próbaüzemű fűtés hamarosan megkezdődik. Várjuk a villamos rendszer üzembe helyezését, miután ez is megtörténik, akkor az épületre rámondhatjuk, hogy készen áll a megnyitásra – hallottuk az igazgatótól.

A Petőfi Sándor MMK udvarában még nagyban folynak a munkálatok, februárban még ásni is kell. – Különböző csöveket, vezetékeke fektetnek majd le, többek között az időszerű tűzvédelmi/tűzoltási előírásnak megfelelően a vízvezetékrendszert. Az ígéretek szerint ez február végéig elkészül, természetesen az időjárás függvényében fejeződik be a munka. Mindenképpen a célidőpont a február vége, akkora tervezik az épület műszaki átvételét. Amint ez megtörténik, reméljük, hogy teljes kapacitással belekezdhetünk tevékenységeinkbe. Számunkra különösen fontos a február végére tervezett dátum, ugyanis március 11-ére terveztük a Petőfi szavalóversenynek a döntőjét. Nagyon reméljük, hogy a műszaki átadás megtörténik február végéig – hallottuk az igazgatótól.

A Petőfi szavalóverseny döntőjére tehát március 11-én várják a vendégeket, ha minden úgy történik, ahogy szeretnék. Ez vajdasági szintű vetélkedő, a Vajdasági Magyar Versmondók egyesülete, a VM4K és a Petőfi Sándor MMK közösen szervezi, a selejtező Kishegyesen lesz, a döntő pedig itt, Újvidéken. Király Károly elmondta azt is, hogy ha mégsem alakulna minden úgy, ahogy azt szeretnék, akkor a döntőt az Egység Művelődési Állomás termében tartják meg. – Nagyon reméljük, hogy erre nem lesz szükség. A március 11-ei döntő előtt nagyszabású megnyitóünnepséget is tervezünk – mondta Király Károly.

A Petőfiben bő egy éve folynak a munkálatok, már csak az udvari részben maradt nagyobb, elvégzendő munka, minden jel arra mutat, hogy még ebben a hónapban megtörténhet majd a műszaki átadás (Fotó: Ótos András felvétele)

A Petőfiben bő egy éve folynak a munkálatok, már csak az udvari részben maradt nagyobb, elvégzendő munka, minden jel arra mutat, hogy még ebben a hónapban megtörténhet majd a műszaki átadás (Fotó: Ótos András felvétele)

Az igazgató korábban beszélt arról is, hogy a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ finanszírozásának átszervezése most már lehetővé teszi saját kultúránk elérhetőségét szélesebb rétegek számára. – A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ hosszú múltra tekint vissza. Ez alatt az idő alatt mint civil szervezet működött, annak minden előnyével és hátrányával. 2021-ben a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete közbenjárásukra a Városi Képviselő Testület elfogadta a központ városi költségvetés általi finanszírozását, így a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ városi alapítású kulturális intézménnyé alakult át. Mivel bekerült a közvetlen költségvetés finanszírozási rendszerébe, biztosítottá vált a zökkenőmentes munka. Jóváhagyták az igazgatói tisztség mellett még három munkás elhelyezkedését, ilyen módon biztosítva a fizetésekre az anyagiakat. Továbbá az éves működésre is biztosítottak eszközöket, ami felöleli a közüzemi kiadásokat, valamint a működéshez elengedhetetlen eszközök és kiadások anyagi költségeit. Ez a pénzügyi stabilitás reményeink szerint segíteni fogja a zökkenőmentes munkát, a programok színvonalas kivitelezését és nem utolsósorban a névből fakadóan ennek az intézménynek valódi kulturális központtá alakulását. Ez alatt azt értem, hogy összekötő kapocs leszünk a városban működő, de a környéken és Vajdaság-szerte működő más magyar intézményekkel – reméli az új igazgató.

Új aktivitásokkal is szeretnénk bővíteni a központ kínálatát, amatőr színjátszóknak kínálunk majd lehetőséget, de a napjaink modern művészeteit is támogatni fogják egy multimédia klub megalakításával, ahol film és fényképezés lesz a téma. Tervben van egy e-sport részleg kialakítása is. Továbbra is helyet adnak az iskolás ballagásoknak és az egyetemista gólyabulinak.

Nyitókép: Ótos András felvétele