2024. április 23., kedd

Törvényjavaslat a borravalók bevezetésére: kötelező lesz borravalót adni a pincéreknek?

A borravalók hamarosan Szerbiában is megjelenhetnek a fiskális számlán. Ez a HORES Szálloda- és Vendéglátóipari Üzleti Egyesület javaslata, amely kezdeményezést küld az idegenforgalmi-, valamint a pénzügyminisztériumnak a borravaló bevezetésére a legális forgalomba – írja a 021.rs hírportál az Euronews Serbiára hivatkozva.

Georgi Genov, az említett egyesület elnöke elmondta, az a javaslatuk, hogy a „pincér tiszteletdíja” a számla összegének 10 százaléka legyen. Megjegyezte, még nem döntötték el, hogy a borravalót külön feltüntessék a számlán, vagy a vendég szabadon döntheti majd el, hogy ad-e baksist vagy sem, attól függően, elégedett-e a szolgáltatással.

Nem ez az első eset, hogy Szerbiában a vendéglátóiparban dolgozók kérik a borravaló bevezetését a legális forgalomba. Azzal indokolják a kérésüket, hogy az ellenőrök nem tolerálják a többletpénzt a kasszákban, amiért bírságot szabnak ki vagy bezárják a kávézókat.

A régió étteremtulajdonosai is ezzel a problémával küzdenek. A Horvátországi Gazdasági Kamara (HGK) törvényjavaslatot készít elő, amely szerint a borravalót beépítenék a vendéglátósok fiskalizációs rendszerébe, és tárgyalnak a hatályba lépésének időpontjáról.

Nyitókép: Ótos András felvétele