2024. április 19., péntek

Előtérben a digitalizálás

Közvita a turizmusról Nagybecskereken

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023 és 2025 közötti turisztikai fejlesztésének a tervezetéről tartottak tegnap közvitát a nagybecskereki városházán. A dokumentum társszerzői, dr. Muhi Béla és dr. Igor Stamenković egyetemi tanárok adtak bővebb ismertetőt. Mint elhangzott, a hangsúly a következő időszakban az idegenforgalom digitalizálásán és a modern turizmus formáinak a népszerűsítésén lesz. A közvita ezzel lezárult és a dokumentum végleges formáját a tartományi képviselőház fogadja majd el.

Nem véletlenül volt Nagybecskerek a harmadik – egyben utolsó – színhelye a közvitának. A Béga-menti többnemzetiségű város ugyanis a rendezvényeiről ismert, de az idegenforgalom szempontjából még vannak kihasználatlan lehetőségei.

– Nagybecskerek város sokat ruházott be az idegenforgalomba az utóbbi években. Kezdve a kongresszusi turizmustól, amelynek már nemzetközi jellege is van, valamint a sportturizmusba, az utóbbi években pedig a Nagybecskerekre jellemző turisztikai lehetőségekre is alapoztunk, mint például a Császár-tó természetvédelmi rezervátum. A rezervátum irányítóiként ezentúl nagyobb hangsúlyt fektetünk erre az idegenforgalmi lehetőségre – hangsúlyozta Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere.

A 250 oldalas dokumentumba bekerülnek a közvita során beérkezett megjegyzések, javaslatok, nemcsak a turisztikai ágazatban tevékenykedő vállalkozók, hanem az állami szektorban dolgozók részéről is.

– A dokumentumnak minden egyes, a tervben szereplő eleméről, vonatkozzon az a helyszínekre, a turisztikai fejlesztésirányokra, a digitalizációra stb., mindig a helybeliekkel is tárgyalunk. Bánát központját, Nagybecskereket, ezt a jelentős turisztikai lehetőséggel rendelkező régiót is feltérképezzük és azokat a javaslatokat, ötleteket, amelyeket a helybeliek javasolnak nekünk, azokat is beépítjük majd ebbe a stratégiába – nyilatkozott dr. Muhi Béla.

Mint elhangzott, a turizmus új formáinak, mint például a kulturális turizmusnak, a vallási turizmusnak vagy a kerékpáros turizmusnak

Vajdaságban nagy lehetőségei vannak, mondta dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár.

– Szeretnénk minél több gazdálkodónak bemutatni a digitalizálás előnyeit. Ezt Nagybecskereken is megtesszük. Tehát ebben a dokumentumban a hangsúly azon van, hogy meghatározzuk a modern turizmus formáit, és azt, hogy mit kell tenni a turizmus e fajtájának fejlődése érdekében. Másrészt meghatároztuk a pénzügyi keretet is: a tervek szerint a következő időszakban több mint egymilliárd dinárt tervezünk befektetni Vajdaság idegenforgalmába – hangsúlyozta a tartományi titkár.

A befektetések egy részét a helyi turisztikai szervezetek és az önkormányzatok kapják majd az idegenforgalom digitalizálására.

Nyitókép: Egymilliárd dinár a turizmusnak (Kecskés Isván felvétele)