2024. április 23., kedd

A Himnusz születése

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek kedden este a nagybecskereki Szatmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helybeli Petőfi Magyar Művelődési Egyesülettel közösen szervezte meg.

Három év kihagyás után Nagybecskerek magyarsága újra együtt ünnepelte a magyar kultúra napját. Erre az alkalomra pedig megtelt a Szathmáry Karolina leánykollégium terme. Az est témája Erkel Ferenc élete volt, akiről talán kevesebbet beszélünk a himnusz jubileumán.

– Ismét egy közös ünnepséget sikerült megszerveznünk. Ilyenkor mindig arra próbálunk rávilágítani, ami nincs annyira a köztudatban. Nemrégiben a Zsolnai manufaktúráról és a Zsolnai családról volt egy nagyon érdekes feldolgozása a kollégista lányoknak, most pedig Erkel Ferencre emlékeztünk – mondta Jenovay Lajos, a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület elnöke.

A lányok a tanév eleje óta készültek az estre, melyen bemutatták Erkel Ferenc életét, azt, hogy mit tett a magyar zene érdekében, hogyan élte az életét, valamint hogyan született meg a himnuszunk zenéje.

– Ahogy készültünk, úgy növekedett bennünk a lelkesedés. Szívemnek nagyon kedves lett volna, hogyha a palotást is meg tudjuk tanulni, de nemcsak időnk, tánctanárunk, hanem ruhánk sem volt hozzá – hallottuk Koncz Julianna nővértől, a Szathmáry Karolina leánykollégium nevelőtanárától.

Jenován Flórián, az Újvidéki Művészeti Akadémia zongoraszakos hallgatója készítette fel a kollégista lányokat, illetve ő vállalta a zongorakíséretet.

Jenován Flórián, az Újvidéki Művészeti Akadémia zongoraszakos hallgatója készítette fel a kollégista lányokat, illetve ő vállalta a zongorakíséretet.

– Erkeltől egy hazafias éneket, az Éljen a haza című dalt választottuk. Igazából kórusmű, de most megoldottuk úgy, hogy a lányokkal egy szólamban is tudjuk énekelni. Jó volt a lányokkal dolgozni. Ahhoz képest, hogy havonta egyszer találkozunk, szép munkát folytattunk – mondta Jenován Flórián.

Az est a himnusz eléneklésével zárult.

Nyitókép: Erkel Ferenc életét hozták közelebb (Kecskés István felvétele)