2024. április 19., péntek

Fiatal orvosokat alkalmaznak

Elsősorban a falvakban szeretnék jobbá tenni az aktuális helyzetet

Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel megállapodtak abban, hogy már ettől a hónaptól fiatal orvosokkal létesítenek munkaviszonyt a szerbiai egészségügyben – jelentette be a Pink tv műsorában Danica Grujičić egészségügyi miniszter. Mint arra a Blic napilap összeállítása szerint rámutatott, már elkészítették a tanulmányi előmenetelük alapján legjobb fiatal orvosok listáját. Az orvoshiányról Grujičić kiemelte, hogy az országban mintegy 1400 munkanélküli orvost tartanak nyilván, ám szinte egész Vajdaságban nincs elegendő orvos. Az elsődleges probléma az, hogy az orvosok nem akarnak a kisközösségekben, azaz a falvakban munkát vállalni – jegyezte meg Grujičić.

– A munkanélküli orvosok nem akarják elhagyni otthonukat, inkább a szüleikkel élnek. Persze Kanadába bármikor elmennének, kérdezem én, hogy ott hol lesz az anyuka és az apuka?! Arra kérem a fiatal orvosokat, hogy vállaljanak munkát a falvakban, már csak azért is, mert ez számos kedvezménnyel jár. A korábbiakhoz képest megváltoztak a körülmények, utakat építünk, bővül a vasúti hálózat. Nem kell mindenkinek Újvidéken dolgoznia, a kisebb falvakban is megtehetik ezt – fogalmazott Grujičić.

Az egészségügyi miniszter az elmúlt hónapokban többször is elmondta, hogy a korszerű felszerelés mellett a generációváltást, azaz a fiatal orvosok alkalmazását, valamint szakorvosi képzésük tervszerű megszervezését is fontosnak tartja. Az egészségügyi intézmények felszerelésének korszerűsítésével kapcsolatban a miniszter most azt mondta, hogy augusztus 31-ig szinte az összes szerbiai kórházban lesz szkenner, azaz képalkotó diagnosztikai berendezés.

Nyitókép: Illusztráció/Pexels