2024. április 19., péntek

Hat feltétel, hogy megalakulhasson a Szerb Községek Közössége Koszovóban

Albin Kurti koszovói kormányfő ismertette a Szerb Községek Közössége (szerb rövidítéssel: ZSO) megalakulásának hat feltételét. Szavai szerint az első feltétel az, hogy a közösség Koszovó alkotmányával és a hatályos törvényekkel összhangban alakuljon meg – írja a 021.rs hírportál.
A koszovói parlament ülésén Kurti kijelentette, hogy „az intézmény nem lehet kizárólag egy nemzetiségű", a Szerb Községek Közössége elnevezés pedig szerinte elfogadhatatlan.
– Nem rendelkezhet sem állami, sem végrehajtói hatalommal, pusztán az önkormányzatok alkotmány által meghatározott horizontális együttműködését kell szolgálnia – fogalmazott a koszovói kormányfő.

Fotó: AP

Fotó: AP

Kurti közölte, a közösség megalakulásának harmadik feltétele, hogy a nemzeti kisebbségek jogai „erősítsék a két állam közötti kölcsönösség elvét", ami által – mint mondta –, figyelembe kell venni az európai szabványokat és modelleket. Hozzátette, hogy a közösség megalakulásának további feltétele „az észak-koszovói illegális intézmények bezárása, valamint az illegális fegyverek átadása".
– Az ötödik feltétel az, hogy a közösség a kölcsönös elismerést követően kerüljön megalakulásra, miután Szerbia elfogadta az ENSZ Alapokmányának Koszovóval kapcsolatos elveit – hangsúlyozta Kurti.
A hatodik, és egyben utolsó feltétel, hogy Aleksandar Vučić szerb államfő vonja vissza az EU-tagállamoknak küldött leveleket, amelyben arra kéri az érintett országokat, hogy ne fogadják el Koszovó EU-tagsági kérelmét, ezzel pedig – Kurti szerint – Vučić megsértené a 2013. áprilisi brüsszeli megállapodást.

Nyitókép: Fotó: AP