2024. március 29., péntek
KÚLA

A sikeres projektmegvalósítás példája

Fogyatékkal élőknek biztosít megélhetést egy kúlai vállalat

A Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet (GIZ) és a kúlai Kék Madár (Plava ptica) egyesület képviselői tegnap ellátogattak abba a helyi papírgyártással és gölöncsérkedéssel foglalkozó vállalatba, amely a lakosság nehezen foglalkoztatható kategóriájának biztosít megélhetést. A foglalkoztatási projektben a két szervezet az elsődleges partnere a szóban forgó vállalatnak. A látogatást követően a szervezetek képviselői a képviselő-testület dísztermében találkoztak az önkormányzat képviselőivel, akikkel összegezték az eddigi eredményeket és meghatározták a további lépéseket.

Damjan Miljanić, Kúla község polgármestere elégedettségét fejezte ki, hogy Kúla önkormányzata tíz másik önkormányzattal részese ennek a sokrétű projektnek.

Valka Károly alpolgármester szerint többszörösen jelentős programról van szó, hiszen a Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet és a Városok és Községek Állandó Konferenciája a fogyatékkal élőket tömörítő Kék Madár Egyesület mellett a Vöröskereszt helyi szervezetét és az önkormányzatot is bekapcsolta a munkába.

− Rövid idő alatt jelentős előrehaladást sikerült elérni. A helyszínen járva megismerkedtünk a munkafolyamattal és az első eredményekkel. Az egészben a legfontosabb az, hogy a lakosság sebezhető kategóriái, mint például az egyedülálló anyák, a nők, akik erőszak áldozatai voltak, továbbá a különleges bánásmódot igénylő személyek, akik eddig különböző okok miatt nem tudtak munkát vállalni, most hivatalosan dolgoznak, fizetik utánuk a társadalom- és a nyugdíjbiztosítást és az egyéb járulékokat, akárcsak a többi dolgozónak – magyarázta az alpolgármester.

Közös megbeszélés a kúlai önkormányzat dísztermében (Paraczky László felvétele)

Közös megbeszélés a kúlai önkormányzat dísztermében (Paraczky László felvétele)

Vesna Vidojević, a Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet (GIZ) projektmenedzsere elégedetten nyugtázta, hogy a tervek megvalósultak.

− Rendkívül elégedettek vagyunk, mert minden megvalósult, amit elterveztünk. Külön örömünkre szolgált, hogy olyan célcsoporttal dolgozhatunk, amelybe a munkaerőpiactól legtávolabb lévők, esetünkben a fogyatékkal élők tartoznak. Fontos, hogy külön és szakszerűen foglalkozzunk velük, ezért lehetett ilyen rövid idő alatt jó eredményeket elérni – mondta a projektmenedzser.

Vesna Vidojević megjegyezte, Kúlán az ilyen személyekkel a Kék Madár egyesület foglalkozik, amely egyébként öt szociális védelmi szolgáltatásra akkreditált civil szervezetként működik.

− Mindez reményt adott arra, hogy a dolgok úgy alakulnak, ahogyan láthattuk, vagyis van egy sikeres szociális társadalmi vállalkozásunk– fogalmazott.

A Kék Madár közvetlenül is részt vesz a projekt megvalósításában, azaz a felhasználók egy része a társadalmi vállalkozásban dolgozik. Marko Košutić, az egyesület igazgatója szerint a kezdet nagy kihívást jelentett mindenki számára, de teljes mértékben elégedettek.

− Nemcsak az egyesületben, hanem a vállalkozásban dolgozó felhasználóink is elégedettek, hiszen immár két hónapja dolgoznak, megkapták az első fizetésüket, erre mindannyan büszkék vagyunk. Számukra megfelelő munkát végeznek, hasznosnak és elégedettnek érzik magukat, és természetesen mi is elégedettek vagyunk – mondta Marko Košutić.

Nyitókép: Látogatás a helyi papírgyártással és gölöncsérkedéssel foglalkozó üzemben (Paraczky László felvétele)