2024. május 5., vasárnap

Gustav Klimt művei Újvidéken

A nyáron láthatók a bécsi művész képei a 175 éves Matica srpska Galériában

Az újvidéki Matica srpska Galéria fennállásának 175. évfordulója alkalmából idén számos kiállítást és programot szerveznek. A tavaszi-nyári időszakban az első és a második emeleti kiállítótermek átalakítását tervezik, többek között új világítást és hangosítást szerelnek fel. A munkálatok ideje alatt a galéria állandó kiállítása több hónapig zárva lesz, a földszinti kiállítótermekben viszont felváltva követik majd egymást a tárlatok, rendezvények.

Uroš Predić – A szépségnek és a művészetnek szentelt élet (Fotó: Matica srpska Galéria)

Uroš Predić – A szépségnek és a művészetnek szentelt élet (Fotó: Matica srpska Galéria)

Az Uroš Predić – A szépségnek és a művészetnek szentelt élet című kiállítás és az Uroš Predić mindenkinek elnevezésű program február 12-ig látogatható. Márciusban kezdődik az Egy teljesen (nem)hétköznapi szerb-francia kapcsolat. Olga Kešeljević és Mark Barbezat címet viselő kiállítás a Frankofónia hónapja keretében. Május végén, a neves szerb építész születésének napján a Dragiša Brašovan ajándékgyűjteménye című kiállításon iparművészeti tárgyakat, festményeket, szobrokat és rajzokat állítanak ki. A kiállítás után egy filmet láthatnak a látogatók az építész lakóhelyének virtuális rekonstrukciójáról, amely a galéria tulajdonában lévő bútorok alapján készült.

A nyár végén a bécsi Művészettörténeti Múzeummal és a Belvedere Szalon Galériával együttműködve, valamint az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával, az Egy korszak, két művész, három festmény című tárlat megvalósítását tervezik. Ez a kiállítás a szerb és osztrák művészek és múzeumok kapcsolataira világít rá, Paja Jovanović és Gustav Klimt munkáit bemutatva. Október 13-án, a Matica srpska Galéria napjára tervezett kiállítás teljesen új betekintést adhat a nemzeti művészet fejlődésébe. A kiállítás most először nem kronológiai, hanem tematikus alapra készül. A jubileumi ünnepséget a Vasa Pomorišac festőművészről szóló retrospektív kiállítás zárja.

A galéria falain kívüli kiállítási tevékenység már február elején kezdődik a čačaki Nadežda Petrović Művészeti Galériában a Kollekció mint a modernizmusok tükre a Matica srpska Galéria alkotásaiban című kiállítás megnyitójával. Októberben pedig a Temesvári Művészeti Múzeumban lesz megtekinthető a Párhuzamok – Temesvár/Újvidék címet viselő kiállítás.

A Matica srpska Galéria bemutatja továbbá a 175 éves jubileum kapcsán készült monográfiát, melynek szerzője dr. Tijana Palkovljević Bugarski.

Az említett programokon kívül folytatódnak a Matica srpska Galéria állandó tevékenységei is, amelyek elsősorban a digitalizációra, az állandó kiállítás népszerűsítésére, a gyerekek és fiatalok oktatására irányulnak. Ezenkívül a Nyár a Galéria téren, a Tízesre vizsgázó múzeumok és az Európai Örökség Napok elnevezésű rendezvényeket is megszervezik.

Nyitókép: Uroš Predić – A szépségnek és a művészetnek szentelt élet (Fotó: Matica srpska Galéria)