2024. április 20., szombat

Varázslatos pöttyök

Egy különleges technika a zentai Tuza Ritától

A zentai Tuza Rita kereskedőként dolgozik, feleség és egy csodálatos kisfiú édesanyja. Az elmúlt tíz évet a kereskedelemben töltötte, foglalkozását tekintve azonban óvónő, így nem is olyan meglepő, hogy a kreativitása határtalan. Az utóbbi időben egy olyan kézműves technikával kezdett el foglalkozni, amely nálunk még gyerekcipőben jár. A pöttyözésnek vagy pontozásnak is nevezett technikát teljesen autodidakta módon sajátította el, leginkább az internet segítségével. Akrilfestékkel dolgozik, mellyel leginkább fa használati tárgyakat dekorál. Kulcstartókat, könyvjelzőket, ékszerdobozokat, mobiltelefon-tartókat, mécsestartókat és egyebeket készített az elmúlt ünnepi időszakban. Nem titkolt szándéka bővíteni kínálatát, bögrék festésével vagy akár ékszerek készítésével is megpróbálkozna.

Hogyan indultál el ezen az úton?

– Gyermekkoromban is mindig kreatívkodtam, jártam különböző kézművestáborokba, és ezt nagyon szerettem is. Később, amikor férjhez mentem, és elkezdtem dolgozni, ez mind egy kicsit háttérbe szorult. Másfél éve, amikor várandós lettem a kisfiammal, hirtelen újra lett szabadidőm, és úgy éreztem, most jött el annak az ideje, hogy ismét elkezdjek foglalkozni valami kézművességgel. Semmiképp sem szerettem volna olyasmibe belefogni, amit már nagyon sokan csinálnak, valami különlegesre és kevésbé elterjedtre vágytam. Így találtam rá erre a technikára az interneten, amihez eleinte sokáig csak az elméleti tudást sajátítottam el. Csatlakoztam különböző csoportokhoz, figyeltem, mások hogyan dolgoznak, és magamba szívtam a hasznos információkat.

Hogyan kell elképzelni a munkafolyamatot?

Őszintén szólva sok tervezést és előkészületet igényel. Először is, a dísztárgyakat teljesen natúr színben szerzem be, ezeket akrilfestékkel festem le, általában egyszínűre. Majd körzővel, vonalzóval, fokmérővel tervezem meg a motívumokat, melyeket pöttyözéssel viszek fel a felületre. Ez mind több napon át tartó folyamat, hiszen a rétegeknek idő kell a száradáshoz. Végezetül pedig egy matt védőréteg vagy két-három réteg lakk következik.

Milyen elképzeléseid vannak a jövőre nézve?

– Úgy érzem, jó volt a munkáim fogadtatása, sok megrendelésem volt az ünnepi időszakban, ami azt bizonyítja számomra, hogy tetszett az embereknek, amit készítek. A későbbiekben szeretném majd bővíteni a repertoárt, hogy ne mindig ugyanazok a termékek legyenek elérhetőek. Akár üveg vagy bögre díszítését, vászon vagy ékszerek festését is el tudom képzelni. Azért is szeretem ezt a technikát, hiszen a végtelenül sok lehetőséget tartogat. Az akrilfesték tényleg mindenre felhasználható a fémtől kezdve a műanyagon át egészen a fáig. Határtalan sok lehetőséget rejt magában – mondta.

Rita úgy érzi, ebben megtalálta azt a különleges időtöltést és kreativitást, amit keresett. Bár örökmozgó kisfia és a munkája mellett sokszor kevés szabadideje marad minderre, hacsak teheti, tervez és alkot. A későbbiekben a lehetőségeihez mérten szeretne részt venni a környék kirakodóvásárain, hogy minél többen megismerjék termékeit. 

Nyitókép: Könyvjelzőket és ékszerdobozokat is készít (Fotó: Gulyás Réka)