2024. március 28., csütörtök

A korrupció elleni harc már nem elsődleges Szerbiában

Szerbia két indexponttal rontva korábbi besorolásán a korrupció tekintetében öt helyet esett vissza világviszonylatban, és 36 ponttal a 101. helyen áll a világ országai között, adta hírül sajtótájékoztató keretében ma a Transparentnost Srbija Belgrádban – írja a glasamerike.net.

Az ország korrupcióindexe 38 volt az elmúlt két évben, és a 94., majd a 96. helyet foglalta el a Transparency International listáján. Az elmúlt 11 év során ez az ország legrosszabb eredménye a szerbiai szervezet szerint. Ugyanakkor a sajtótájékoztatón úgy értékelték, hogy számolni kellett a visszaeséssel, mivel számos korrupcióellenes törvény nyílt megsértésének lehettünk tanúi.

Illusztráció: glasamerike.net

Illusztráció: glasamerike.net

Szerbia indexe hét ponttal elmarad a globális átlagtól. A régió országai közül csak Bosznia-Hercegovina teljesített rosszabbul (34), Albánia pedig a 101. helyen osztozik Szerbiával.

Mint azt Bojana Medenica, a Transparentnost Srbija végrehajtó igazgatója kijelentette, Szerbia ezzel az eredménnyel azon országok közé sorakozott fel, melyekben a korrupció elterjedt. Szavai szerint Szerbia a 36 pontjával 7 ponttal helyezkedik el a világátlag alatt, ami 43 pont, 21 ponttal az európai átlag, és 28 ponttal az Európai Unió átlaga alatt.

Nyitókép: glasamerike.net