2024. április 24., szerda

A magyarok második otthona

Tóth Ramónával, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület elnökével beszélgettünk

A nagykikindai Egység Művelődési Egyesület a helyi magyarság központja, közös otthona. Működésének legfőbb célja, hogy összekösse a még itt maradt magyarságot kulturális és hagyományápoló rendezvények által, de az új kezdeményezésektől sem zárkózik el, mint ezt Tóth Ramónától, a jelenlegi elnöktől megtudtuk.

– Számunkra fontos az, hogy minden generációt meg tudjunk szólítani. Fontos az, hogy együtt legyünk, hogy örüljünk, és hogy adott esetekben ünnepeljünk is. Bármilyen kezdeményezésre nyitottak vagyunk, a lényeg, hogy egyesületünk működjön, és folyamatosak legyenek a foglalkozások. Legutóbb, a gyermekek kezdeményezésére gasztronómia szakkört indítottunk – hallottuk az elnöknőtől.

Bár az elmúlt egy-két év – anyaországi, magyar nemzeti tanácsi és önkormányzati támogatásokból – főként a felújításokról szólt, nem maradtak el a közösségépítő, a közösséget összehozó rendezvények sem.

– Igyekszünk minden meghívásnak, felhívásnak eleget tenni, tagjaink szeretnek barátkozni, utazni, új emberekkel ismerkedni és kapcsolatokat építeni. Február végén az Osonó Színházműhely társulatának tagjai, Fazakas Misi és Mucha Oszkár önismereti, csapatépítő és színházmesterség tréningsorozatot tartott az Egységben, majd később az Education and Language Nomads csapatépítő képzés is lezajlott a gyerekek számára. Márciusban a Viola kézimunkacsoport öt díjjal érkezett haza a Vajdasági Kézimunka-kedvelők kiállításáról, de részt vett a Nemzetközi Kézimunka-kiállításon is Újvidéken, az idén pedig mi leszünk a házigazdái ennek a rendezvénynek. Színjátszóink, mind a gyermek-, mind a felnőttcsoport, bemutatókat tartott, szemléken vett részt. Az iskolaév végén megszerveztük ballagási ünnepségünket, ennek keretében a községben működő iskolák magyar tagozatainak végzősei ballagtak el. Ilyenkor okleveleket, könyvjutalmakat adunk a kitűnő eredményt elérő diákoknak. Ősszel az Őszirózsa asszonykórussal sikerült megszerveznünk a VI. Nemzetközi Kórustalálkozót, és második alkalommal kerítettünk sort a Totya-szemlére is. Minden magyar ünnepről, jeles dátumról, évfordulóról megemlékeztünk, koszorúztunk, alkalmi műsort készítettünk, mert mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük kultúránkat, vallásunkat és anyanyelvünket – hangsúlyozta Tóth Ramóna.
Természetesen a sok-sok program közül minden korosztály választhat magának tetsző programot, illetve foglalkozást. Az Egységben minden korosztályt felkarolnak, még a legkisebbeket is. A Kerekecske Gombocska Beszédfejlesztő Játszóháznak, amely két éve alakult meg, az a célja, hogy megkönnyítse az óvodai pedagógusok, tanítók munkáját.

Tóth Ramóna (Vidács Hajnalka felvétele)

Tóth Ramóna (Vidács Hajnalka felvétele)

– Városunkban nagyon sok a vegyes házasságban született gyermek, és a szülőknek néha egy kicsit későn jut eszükbe megtaníttatni gyermekükkel a magyar nyelvet. Az egy órán át tartó foglalkozás célja, hogy a kicsik mondókákat, dalokat tanuljanak meg magyar nyelven, hogy ezáltal is segítsük a magyar nyelv elsajátítását. A foglalkozásokat Savanović Erzsébet és Barna Krisztina vezeti. A csoport munkájával elégedettek vagyunk, látszik a fejlődés, a legutóbbi karácsonyi műsorban is felléptek egy kisebb betlehemi játékkal – mesélte az elnöknő.
Tavaly december 23-án Tóth Ramónát a sikeres magyar nemzeti tanácsi választások után kinevezték a Végrehajtó Bizottság tagjának, így a nagykikindai városi tanácsban, összeférhetetlenség miatt, lemondott tisztségéről. Az Egységre második otthonaként tekint, mint a többi helyi magyar. Elnöki tisztségéből hátra van még egy év, és ezt az időszakot arra fogja kihasználni, hogy megvizsgálja, tudja-e koordinálni Szabadkáról az itthon zajló folyamatokat.

– Ez az egy év elég idő lesz arra, hogy megtapasztaljam, el tudom-e látni a két feladatot egyszerre, de nem félek, mert erős elnökség áll mögöttem, egy talpraesett alelnök, valamint az egyesület négy alkalmazottja is érti a dolgát. Ha az idei céljaimat kellene megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy szeretném, ha sikerülne valamilyen módon feléleszteni a néptánccsoportot, ugyanis a tavaly feloszlott, és engem ez nagyon bánt. További célom pedig, hogy ami eddig jól működött, az megmaradjon, és aminek meg kell alakulnia, arra pedig legyen erőnk csinálni és finanszírozni, az a lényeg, hogy dolgozzunk folyamatosan, csapatot építsünk, toborozzunk – zárta gondolatait Tóth Ramóna.

Nyitókép: A legutóbbi kulturális rendezvényt a magyar kultúra napján tartották meg az egyesületben (Vidács Hajnalka felvétele)