2024. április 26., péntek

Van jelenünk és jövőnk

Magyarittabén szombaton megnyitották a XL. Ittabéi Téli Találkozókat

Szombaton este a magyarittabéi kultúrotthon színháztermében negyvenedik alkalommal húzták félre a függönyt, amíg szólt a Káka tövén költ a ruca című népdal, amely jelezte az idei negyvenedik Ittabéi Téli Találkozók kezdetét.

Ezt a rendezvényt még 1976-ban indították útjára, a falu szülöttének, Deák Ferenc írónak az ötlete nyomán. A cél az volt, hogy a téli estékre szórakozást nyújtsanak a falusi embereknek. A programsorozat azóta is töretlen, csak a délszláv háborúk ideje alatt, 2017-ben a kultúrotthon felújítása miatt, majd a Covid–19 világjárvány következtében volt kényszerszünet. Az idei rendezvénysorozatra a helyi közösség a helyben működő civil szervezetekkel együttműködve lelkesen készült. A következő két hónapban lesz a faluban farsangi felvonulás, kolbászfesztivál, színelőadás, és más művelődési estek.

A jubiláris, XL. Ittabéi Téli Találkozókat Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg. Szavai szerint ez a rendezvény a bizonyítéka annak, hogy van jelenünk és jövőnk, és olyan kincs van a kezünkben, amit egy verejtékesen megcsiszolt időszak hozott magával.

A rendezvényt Kovács Elvira parlamenti képviselő nyitotta meg (Fotó: Vidács Hajnalka)

A rendezvényt Kovács Elvira parlamenti képviselő nyitotta meg (Fotó: Vidács Hajnalka)

– Pontosan ez a négy évtizedes múlt mutatja be azt, hogy voltak elődeink, akik megalapozták a kultúrához, a hagyományokhoz való kötödést, és addig van értelme a munkának, amíg van kinek átadni ennek a gyakorlását. Jó itt látni a fellépő fiatalokat, mivel tudjuk, hogy az iskolákban és a környéken hány gyermek van. Addig amíg – még ha megfogyatkozva is – van, aki az anyanyelvén beszél, énekel, táncol, gondolkodik, álmodik, addig van értelme annak, amit a művelődési egyesület tesz – mondta Kovács Elvira.

Az elvándorlás kérdésköre, mely a jobb életbe vetett remény miatt vált a mindennapjaink részévé, Magyarittabét sem kíméli, jelenleg mintegy 650-en élnek a faluban. Ahogyan azt Kerekes József tanácselnök alkalmi beszédében elmondta, tanúi ennek a folyamatnak, majd hozzátette, hogy azoknak, akik az itthon maradás mellett döntöttek vagy döntenek, meg kell mutatniuk, hogy igenis van még élet falvakban is.

– Az évek során sok minden változott, kevesebb lett a fellépő, sajnos a közönség is kisebb lett, de a lelkesedés nem változott, talán még nagyobb lett. Az idő múlásával a tartalmak is átalakultak, de az alapelv megmaradt. Célunk, hogy ezeken a téli estéken kikapcsolódást tudjunk biztosítani a helyieknek, és hogy a felkínált tartalmak közül minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt. Amíg mi itt leszünk, Ittabéi Téli Találkozók is lesznek – hangsúlyozta Kerekes József.

A Magyar Nemzeti Tanácsot Rigó Pál Zsófia alelnök és Tóth Ramóna, a Végrehajtó Bizottság nyelvhasználattal megbízott tagja képviselte.

– A Magyar Nemzeti Tanácsnak fontos támogatnia a szórványtelepülések rendezvényeit, és a művelődési egyesületeiket, ugyanis a magyarság zöme ezekben az egyesületekben jön össze, itt társalognak, különböző foglalkozásokkal tevékenykednek – hangsúlyozta Tóth Ramóna.

A magyarittabéi Csavargók néptánccsoport volt az első fellépő (Fotó: Vidács Hajnalka)

A magyarittabéi Csavargók néptánccsoport volt az első fellépő (Fotó: Vidács Hajnalka)

Az Ittabéi Téli Találkozók szombati nyitóestjén a helybelieken kívül felléptek még a szerbittabéi, a magyarcsernyei és a temerini művelődési egyesületek képviselői. A rendezvény további részleteiről napilapunk keddi számában olvashatnak.