2024. március 19., kedd

Népzene és népi hangszerek az oktatásban

Akkreditált továbbképzés óvodapedagógusok számára Óbecsén a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében

Útravaló 1 – Népzene és népi hangszerek az oktatásban címmel tartottak/tartanak kétnapos, magyar nyelvű akkreditált továbbképzést pénteken és szombaton az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben óvodapedagógusok részére. A képzést a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közösen szervezte meg a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság szakmai támogatásával.

Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntőbeszédében a továbbképzés fontosságát hangsúlyozta (Fotó: Kancsár Izabella)

Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntőbeszédében a továbbképzés fontosságát hangsúlyozta (Fotó: Kancsár Izabella)

A rendezvény pénteken délután megtartott hivatalos megnyitóján Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint Cseszák Balázs, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság kulturális szervezője köszöntötte a résztvevőket.

– Abból a szempontból emelném ki ennek a képzésnek a fontosságát, hogy a magyar népi elemek, úgy a tánc, úgy az ének, úgy a hangszeres kultúra, beemelődhet az oktatásba. Itt átfedés van az oktatás és a kultúra között, ez pedig egy nagyon hasznos dolog lehet. Készül az oktatási stratégia a Magyar Nemzeti Tanács keretében, és ebben definiálódnak azok az elemek és programok, amelyek a következő öt évben lesznek jellemzők. Minden, ami megszokott és bevált, az megmarad ezentúl is, és próbálunk újítani is – fogalmazott Sárközi István.

Az óbecsei továbbképzésen 23 óvodapedagógus vett részt, akik Vajdaság több településéről érkeztek. Cseszák Balázs elmondta, az Útravaló tanfolyam fő célja, hogy gyakorlati tudást, anyagot adjon a pedagógusoknak, hogy a népi játékokat, népzenét, kézműves foglalkozásokat beépítsék egy-egy projektbe, illetve bármikor elővegyék, és használják tudástárukból a népi tevékenységek színesebbé tevéséhez.

Cseszák Balázs is köszöntötte a résztvevőket (Fotó: Kancsár Izabella)

Cseszák Balázs is köszöntötte a résztvevőket (Fotó: Kancsár Izabella)

– A három alkalommal megszervezésre kerülő, akkreditált pedagógusképzés segítséget, tudást ad három népművészeti területnek a bevonására az óvodai foglalkozásokba. Az első képzésre, amelyen harminc óvodapedagógus vett részt, tavaly októberben került sor Zentán Útravaló 2 – népi hagyományok és néptáncos mozgás címmel. A harmadik tanfolyamot a tervek szerint tavasszal szervezzük meg – tette hozzá a szervező.

A továbbképzésen vajdasági, erdélyi és magyarországi szakemberek tartottak elméleti és gyakorlati előadásokat.

Nyitókép: Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntőbeszédében a továbbképzés fontosságát hangsúlyozta (Fotó: Kancsár Izabella)