2024. április 16., kedd

Tanasković: Az állam nem tartozik a termelőknek

További 15 milliárd dinárt fizet ki az állam a termelőknek, de a tavalyi évre vonatkozóan jelenleg nincs tartozása a földművesek felé – nyilatkozta Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető kiemelte: minden mezőgazdasági termelőnek kifizették a szubvenciókat, aki erről tavaly határozatot kapott. Vannak viszont olyan gazdák, akik igényelték az állam támogatását, de nem kapták meg. Így az államnak jelenleg nincs jogi-formális kötelezettsége ezen termelők irányába – magyarázta a miniszter. Hozzátette: a jóváhagyott szubvenciók 99,8 százalékát kifizette az állam, és felhasználta a 2022-es költségvetés 99,84 százalékát is.

A költségvetésben viszont azokra a termelőkre is számítottak, akik végül nem kaptak határozatot a szubvenciók kifizetésére. A kérelmeiket rögzítették, így részükre továbbra is fenntartották az eszközöket. A szóban forgó igénylések az átadott kérelmek 15 százalékát képezik: az értintett termelőknek további 15 milliárd dinárt fizet ki az állam. Ezt februárban folyósítja, miután a jövő héten kifizeti a napraforgóra vonatkozó támogatást, hatodikán pedig a tavalyi évre elszámolt tejprémium utolsó negyedévi összegét is átutalja a termelőknek.

A mezőgazdasági miniszter felszólítototta a termelőket, hogy jelentkezzenek be az e-Agrar rendszerbe, amely többek között jelentősen felgyorsítja majd a szubvenciók kifizetését is. Az első tíz nap alatt már 22 ezer mezőgazdasági termelő kikérte az azonosító számát – utalt az új rendszer elfogadására a miniszter.

Nyitókép: Termőföld a topolyai önkormányzat területén (Gergely Árpád felvétele)