2024. március 29., péntek

Ezerszázötven hektár állami földet adtak ki

A nagykikindai községben január 19-én zárult le az állami tulajdonú termőföldek árverésének első köre. A mintegy 2786 hektárnyi felkínált földterületből összesen 1150 hektárnyi földterületet adtak ki.

A legtöbb földet a töröktopolyai határban adták ki, majdnem 580 hektárnyit, utána következik Bánátnagyfalu 216, Nagytószeg (Novi Kozarci) 202, Homokrév 76 hektárnyi kiadott földterülettel, Basahíd 26 hektárral zárt, Nagykikindán pedig csak 21 hektárra volt érdeklődő. A tiszahegyesi, szajáni és a nákófalvi területeket nem tudták kiadni.

A jobb minőségű termőföldek iránt többen is érdeklődtek, azokat drágábbért is ki tudták adni, mint a kikiáltási ár, míg a fennmaradó területek gyengébb minőségűek voltak, nyilatkozott a nagykikindai médiának Ljuban Sredić, a nagykikindai városi tanács tagja.

– Egy nagytószegi területért ajánlották a legtöbbet, összesen 92.100 dinárt hektáronként, Töröktopolyánál pedig egy 46 hektáros területért 91.500 dinárt kínáltak hektáronként – számolt be a városi tanács tagja, de azt is hozzátette, hogy Töröktopolyán, Nagytószegen, Bánátnagyfalun és Kisoroszon már alig van kiadható állami földterület, csak 1600 hektárnyi terület maradt, ezek már alacsonyabb minőségi osztályú területek, leginkább legelők és nádasok.

A következő kör kiírását március végére tervezik.