2024. április 19., péntek

Befejeződött a közvita

A Tartományi Fejlesztési Tervet véleményezték Nagybecskereken

Tegnap a nagybecskereki városházán megtartották a negyedik beszélgetést a Tartományi Fejlesztési Terv 2023–2030-as időszakra vonatkozó dokumentumáról. Ezzel gyakorlatilag lezárult a december 15-én kezdődött közvita a tartomány egyik legfontosabb dokumentumáról. Nagybecskerek előtt a fejlesztési tervet véleményezték Újvidéken, Zomborban és Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica).

Nagybecskerek szempontjából elsősorban az ivóvíz biztosítása, a szennyvíztisztító kiépítése és a kerülőút befejezése a prioritás. De a közúti infrastruktúra fejlesztése is fontos. Erről Fehér Szabolcs tartományi energetikai, építészeti és közlekedési segédtitkár beszélt.

– Két autópályaterv érinti Bánátot. Az egyik a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autópálya, a másikat pedig Versec és a román határ között tervezik megépíteni. A harmadik fontos út az a gyorsforgalmi út lesz, amely Zombortól Nagykikindáig (Verbász, Óbecse és Törökbecse érintésével) vezet, ez az út a magyar határtól a román határ felé vezető régiót köti majd össze 175 km-es szakaszával – nyilatkozott a segédtitkár.

Nagybecskerek Város önkormányzatának a fejlesztési tervei nagyjából egybeesnek a tartományi dokumentumban javasolt beruházásokkal.

– Sokkal fejlettebb az a régió, ahol fejlettebb az infrastruktúra. Ez elsősorban az utakra vonatkozik. Bízunk abban, hogy ebben a hivatalos iratban is kiemelik ennek jelentőségét, ami számunkra is nagyon fontos. Ezen az úton már el is indultunk, mert ettől függ régiónk ipari, gazdasági és társadalmi fejlődése. Ami a gazdaságot illeti, elmondhatom, hogy Nagybecskerek Város területén 10 százalékos a munkanélküliség, de az új beruházásokkal ezt szeretnénk még lejjebb szorítani. Vajdasági szinten Nagybecskerek kivitele hat százalékát teszi ki a vajdasági kivitelnek, ezt természetesen szeretnénk megnövelni. Nagybecskerek fejlesztési tervéről pedig a következő hónapban több beszélgetést szervezünk a városban és a falvainkban is – mondta a segédtitkár.

A nagybecskereki eseményen jelen volt Aleksandar Sofić régiófejlesztési, régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár.

– A fejlesztési terv a legmagasabb szintű tervdokumentum Vajdaság Autonóm Tartományban. Két év intenzív munka után a végéhez közeledik ennek a dokumentumnak az elfogadása. Vártuk a hozzászólásokat és a bírálatokat is, mert az volt a célunk, hogy minél többen véleményt mondjanak róla és minél nagyobb legyen az egyetértés a polgárok, a szervezetek és az intézmények részéről a hivatalos irat elfogadásakor. Az anyag kidolgozásában több mint húsz különféle intézmény több mint száz szakembere vett részt. Úgy gondolom, hogy már most egy rendkívül jó dokumentumunk van, amelyet hamarosan véglegesítünk. Előbb a tartományi kormány, végül pedig a Tartományi Képviselőház véglegesíti – mondta a titkár.

Ez a dokumentum szolgál majd alapul az önkormányzatok középtávú terveinek elfogadására, amelyeket össze kell hangolni a tartományi és az adott önkormányzatok költségvetésével.

Nyitókép: Aleksandar Sofić nyitotta meg a közvitát (Kecskés István felvétele)