2024. április 25., csütörtök
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Népesedéspolitikai intézkedések

Támogatások a többgyermekes családoknak és méhen kívüli megtermékenyítésre

Vajdaságban az anyasági pótlék a harmadik vagy negyedik gyermeküket szülő, munkanélküli anyáknak az idén havonta 22.500 dinár lesz – erősítette meg tegnapi határozatával a tartományi kormány. Becslések szerint 2023-ban kb. 1300 anya jogosulhat a támogatásra, amire 360 millió dináros keretet irányoztak elő. Az anyasági pótlékot 24 hónapon át folyósítják.

Szintén a többgyermekes családok megsegítését szolgálja az a döntés, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtanak a lakáskérdés megoldására vagy a lakhatási körülmények javítására azoknak a vajdasági családoknak, melyekben harmadik vagy negyedik gyermek születik. Erre a kormány összesen 250 millió dinárt különített el. Jelentkezni pályázat útján lehet majd, amit a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság ír ki. A támogatást azok a vajdasági családok (gyermekes házastársi vagy élettársi közösségek, illetve egyszülős családok) kérhetik, melyekben 2022. január 1-jétől a pályázat kiírásának napjáig születik harmadik vagy negyedik gyermek. A tartományi kormány társfinanszírozóként 240.000 dinárral támogatja a méhen kívüli megtermékenyítést, ebből 40.000 dinár az embriók lefagyasztására fordítható. A krio-embriótranszferes eljárás (a lefagyasztott anyaggal történő, szervezeten kívüli megtermékenyítés) költségeihez 100.000 dinárral járul hozzá. Erre összesen 40 millió dinárt biztosítottak, vagyis a becslések szerint 130 pár számíthat ilyen támogatásra.

Vajdaság AT Kormánya elfogadta a 2023-ra szóló tartományi foglalkoztatási tervet, melynek anyagi kerete 50,5 millió dinár. Ebből támogatják a munkanélküliek önfoglalkoztatását, a munkaadókat új munkaerő felvételekor, a közmunkákat és a szakmai gyakorlatot, valamint a kiképzéseket. A terv kidolgozásakor figyelembe vették a 2021 és 2026 közötti időszakra szóló országos foglalkoztatási stratégia irányvonalait és céljait.

A testület – saját kérésére – felmentette tisztségéből a vajdasági Európai Ügyek Alap igazgatóját, Aleksandar Simurdićot, helyébe négyéves megbízatási időszakra Ognjen Dopuđot nevezte ki. A kormány egy másik határozata szerint Molnár Viktort nevezték ki a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatójának, négyéves időszakra. Szintén tegnapi döntés, hogy a tartományi kormány 77,7 millió dinárt utal át az újvidéki Egyetemi Művelődési Központnak felszerelés beszerzésére.

Nyitókép: (Fotó: vojvodina.gov.rs)