2024. április 25., csütörtök

Szigorúbb büntetések, járműelkobzás – az új közlekedésbiztonsági törvény velejárói

Az új közlekedésbiztonsági törvény tervezete több újdonságot is hoz. Az törvénytervezet szigorúbb büntetéseket, a jármű ideiglenes lefoglalását, valamint a vasúti átjárók jelölésének változását is tartalmazza, írja a Szerbiai RTV.

Tavaly 535-en haltak meg közlekedési balesetben, így a növekvő tendencia folytatódott és meghaladta az éves átlagot. A 2022-ben feljegyzett 500 ezer gyorshajtásból csaknem 3 ezer sofőrt erőszakos vezetés miatt büntettek meg.

– Ha valakit az előző két évben súlyos szabálysértés, erőszakos vezetés vagy hasonló eset miatt megbüntettek, és ha ez megismétlődik, a járművét elkobozzák – közölte Branko Stamatović, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatója.

A Közlekedésbiztonsági Bizottság szerint azonban a járművek ideiglenes elkobzása nem megfelelő megoldás.

– A jármű ideiglenes elkobzása a bírósági eljárás végéig valóban szükséges, mert a bírósági eljárás befejezése előtt és után is különleges intézkedéseket kell alkalmazni. Ha azonban csak a bírósági eljárás végéig tulajdonítják el a járművet, akkor felmerül a kérdés, hogy ez mennyire célszerű – mondta Damir Okanović, a bizottság munkatársa.

2022-ben több mint 61.500 járművezetőt zártak ki a forgalomból ittas vezetés miatt, és több mint 2500 járművezetőt pszichoaktív anyagok fogyasztása miatt. 190 ezren kaptak pénzbírságot a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt.

Nyitókép: Illusztráció (Unsplash)