2024. április 25., csütörtök

Nem opció a több széken ülés

Az uniós csatlakozás az eredmények tükrében haladhat

Vége azoknak az időknek, amikor Szerbia egyszerre több széken ülhetett, ha az ország előrehaladna az európai úton, akkor választania kell, nyilatkozta a Glas Amerike portálnak Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője. Azt ugyancsak kifejtette, hogy nem marad következmények nélkül, ha Szerbia a tagjelölt országok sorának a végén kullog. Brüsszelben senki nem emlegeti a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások megszakítását, ám ha az ország nem mutat fel előrehaladást a Belgrád–Pristina párbeszéd, továbbá a joguralmi reformok és a EU közös külpolitikájával, illetve az Oroszországgal szembeni szankciópolitikával való összehangolás területén, akkor a csatlakozás folyamata sem haladhat előre, nyomatékosította, rámutatva, Szerbia jelenlegi pozíciója miatt veszélybe kerülhetnek a külföldi beruházások.

Az európai integráció folyamatát, valamint a reformokat, amelyeket nem kizárólag a csatlakozás, hanem a társadalmi átalakulás céljával hajt végre Szerbia, az EU anyagiakkal és tudástőkével is támogatja, jegyezte meg a téma kapcsán az Insajder Intervju című műsorban Tanja Miščević európai integrációs miniszter. Hozzátette, hogy amennyiben most megállítanák Szerbiát az európai úton, nemcsak stagnálás venné kezdetét, hanem visszafejlődés is.

– Ha a reformok az EU nélkül is akadálymentesen megvalósulhatnának, akkor nem létezne sem az integráció, sem a csatlakozási tárgyalások folyamata. A két hónappal ezelőtt aláírt, illetve ratifikált megállapodás értelmében az EU a következő 7 évben 1,4 milliárd eurót ad Szerbiának, míg a korábbi időszakban már 5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást érkezett az országba, de a kedvezményes, a fejlesztés céljából megítélt hitelekről sem szabad megfeledkezni. A pénzben nem mérhető, a joguralmi reformok generálta fejlődés ugyancsak fontos – fogalmazott Miščević.

Ha Belgrád és Pristina belátható időn belül nem jutnak megállapodásra, vagy az egyik fél ellehetetleníti a kompromisszumot, akkor valóban megtörténhet, hogy adott esetben Szerbia uniós csatlakozása reked meg, ez pedig az uniós támogatás befagyasztását eredményezné, de a külföldi beruházókat is befolyásolná, mivel többé nem éreznék biztonságban vállalkozásukat, értékelte az N1 tv-nek Josip Juratović, a Bundestag a térségért felelős csoportjának elnöklője, aki egyetért azzal kapcsolatban, hogy az Oroszország ukrajnai agressziója következtében kialakult geopolitikai realitás nem teszi lehetővé, hogy Szerbia több széken üljön.

Nyitókép: A Beta archív felvétele