2024. április 23., kedd

Nem magánügy

A nők elleni erőszak felszámolásával foglalkozott ülésén az ET parlamenti közgyűlése

Az Isztambuli Egyezmény átfogó keretet biztosít a nők elleni erőszak megelőzésére, valamint az áldozatok védelmére és az elkövetők felelősségre vonására, hangsúlyozta az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének témához fűződő tanácskozásán Strasbourgban Kovács Elvira, a szerb parlament képviselője, küldöttségi tagja, az európai néppártok politikai csoportjának képviselője. A szerdai tanácskozáson az Isztambuli Egyezményről, a férfiak és fiúk szerepéről, felelősségéről tárgyaltak a nők elleni erőszak és a kényszerházasságok intézményének megállításában. Kovács Elvira hangsúlyozta, hogy az államok felelőssége a nők elleni erőszak megelőzése, megállítása és szankcionálása. Mint mondta, a családon belüli erőszakot soha nem szabad a nők láthatatlan, privát szenvedésének tekinteni, ez egy jelentős társadalmi probléma. Hozzátette, ahhoz, hogy az Isztambuli Egyezmény valódi hatást gyakoroljon nők millióinak életére, rendkívül fontos a nemzeti jogszabályok összehangolása az egyezménnyel.

Szerbia megváltoztatta büntetőjogi szabályozását, különálló törvényeket fogadott el a családon belüli erőszakról, és sürgősségi intézkedéseket vezetett be, amelyek megtiltják az áldozatok megközelítését, mutatott rá a vitán Dubravka Filipovski, a szerbiai küldöttség tagja.

Kovács Elvira, aki a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, a szerb parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének egyik alelnöke, ezentúl szerdai kinevezésével a közgyűlés kisebbségi jogi albizottságának elnöki feladatait is betölti.

Nyitókép: Kovács Elvira