2024. március 19., kedd
PÉNTEKEN ZENTÁN

Kultúránk ünnepe

A magyar kultúra napi, délvidéki központi ünnepséget január 27-én, 18 órai kezdettel tartják meg Zentán. Ekkor adják át a Magyar Életfa díjakat, az Aranyplakett és a Plakett kitüntetéseket, valamint kihirdetik a 2022. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit.

Mint ismeretes, Magyar Életfa díjban részesült: Binecz Margit kevevári egyesületi és művészeti vezető, közösség- és művelődésszervező, anyanyelvápoló, nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Csizmadia János és id. Csizmadia Anna kupuszini népművész házaspár, adatközlők, néprajzi gyűjtők, dr. Harmath Károly OFM ferences szerzetes, az újvidéki Kapisztrán Szent János ferences rendház főnöke, az Agapé Könyvkiadó és Nyomda, valamint a horgosi Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos ház alapítója és igazgatója, az Agapé és a Hitélet vallási folyóiratok alapítója és kiadója, továbbá Pastyik László topolyai bibliográfus, irodalom- és helytörténész, néprajzkutató, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság alapító tagja, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság tagja.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az Aranyplakett kitüntetést mgr. Hajnal Jenő magyar nyelv és irodalom szakos tanárnak, kulturális mediátornak, intézményalapítónak, közösségszervezőnek ítélte oda.

A Plakett díjakat 2023-ban a következő személyek és közösségek vehetik át: Erős Mária pancsovai–hertelendyfalvi kézműves, népi iparművész, a székely varrottas mintakincsörökség hű őrzője és átörökítője, Kovács Jolánka muzslyai közösség- és irodalomszervező, író, költő, szerkesztő, műfordító, a Sziveri János Művészeti Színpad elnöke, Simon Julianna topolyai hímző- és szövőasszony, kézimunka-oktató, Szakál Mónika szilágyi művelődés- és közösségszervező, művészeti vezető, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, valamint a Közép-Bácska magyar közösségi és művelődési életének szervezésében jelentős szerepet betöltő kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, amely 2023-ban ünnepli fennállásának 70 éves jubileumát.

Ünnepi beszédet Sutus Áron, a VMMSZ elnöke mond.

Az idén a Magyar Életfa díjak és Aranyplakett kitüntetés mellé járó egyedi oklevelek alkotója Monyov Glória, székelykevei születésű képzőművész, szobrász.

A négy Magyar Életfa díjazottról és Aranyplakett kitüntetettünkről szóló kisfilmeket az idén is a Pannon Televízió munkatársai készítették el Husnyák Andrea riporter-szerkesztő vezetésével.

A 110 percesre tervezett ünnepi műsorban fellép majd a zentai Mécsvirág együttes, a zentai Musica Sacra kórus Edelényi Magdolna vezényletével, továbbá Berec-Csizmadia Anna.