2024. április 27., szombat

A magyar nép zivataros századaiból

Fremond Árpád, az MNT elnöke mondott ünnepi köszöntőt a Kodály központ magyar kultúra napi műsorán

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ ünnepi műsort szervezett a magyar Himnusz megírásának 200. évfordulója alkalmából a magyar kultúra napján.

Nemzeti fohász – A magyar nép zivataros századaiból – 200 éves a Himnusz címet viselő verses-zenés-táncos műsorra zsúfolásig megtelt a topolyai színházterem.

Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke üdvözölte a meghívott vendégeket és a közönséget, majd ünnepi köszöntőt Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott. A Himnusz jelentőségéről szólva kiemelte, nemzeti imádságunk nagyon nagy jelentőséggel bír számunkra, mindig is erőt tudtunk meríteni a himnuszunkból a nehéz helyzetekben is, ez az, ami összekovácsol bennünket, és minden magyar számára fontos.

–A mai rohanó világban egyre többször üti fel fejét a közöny, és ilyenkor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy van értelme a magyar kultúra ápolásának, van értelme a magyar identitásunk megőrzésének, hagyományaink ápolásának, az anyanyelvi oktatásnak, hogy ezek biztosították megmaradásunkat évszázadokon át a Kárpát-medencében. Ez nemcsak egyéni érdekünk, hanem az egész magyarság érdeke. A gyerek a magyar óvodában, iskolában szívja magába a magyar kultúra alapjait, ott vértezi fel magát az öntudatos nemzeti identitás páncéljával – hangsúlyozta az MNT elnöke.

Fremond Árpád, az MNT elnöke

Fremond Árpád, az MNT elnöke

Fremond kitért arra is, hogy az oktatási intézmények mellett nélkülözhetetlen szerep hárul a hagyományainkat éltető és átadni kívánó egyesületekre, civil szervezetekre is, külön kiemelte a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ érdemeit, ahol Kárpát-medence-szinten kimagasló munka folyik.

Kisimre Szerda Anna Kölcsey Ferenc munkásságát ismertetve elmondta, hogy a haza sorskérdései foglalkoztatták, hazafias, bölcseleti lírájában a közösségi célokért munkálkodó egyénre hívja fel a figyelmet, a magyar romantikus költészet kiemelkedő verseiből a haza sorsa feletti aggodalom sugárzik. Az előadás gerincét Kölcsey azon költeményei képezték, melyek a tatárjárástól 1823-ig, a Himnusz befejezésének évéig ölelik fel a magyarság történelmét.A műsor részvevői, a Cirkalom táncegyüttes, a Fokos zenekar, Hajvert ÁkosPovázsánszki-Kőműves NoémiRókus ZoltánVajda Noa Pálma és Szabó Rebeka, szerkesztői, Molnár-Krekity Olga, az Auróra Beszédművészeti Műhely vezetője és Kisimre Árpád, a Cirkalom szakmai vezetője, valamint a zeneszerző Szerda Balázs kitűnő munkát végeztek. A színvonalas versmondást, táncot és éneket tartalmazó műsor záróakkordja a Himnusz közös eléneklése volt.

A rendezvény Topolya Község Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.

Nyitókép: A topolyai kultúra napi műsor fellépői (Herceg Elizabetta felvétele)