2024. április 25., csütörtök

Óvjuk a facsemetéket!

Kúlán folytatják a fásítást

A szokatlanul enyhe januári időjárás miatt Kúla község területén folytatódott az ősszel megkezdett fásítás. Ezúttal a lakott település egyes részein, mindenekelőtt a városközpontban, a Kramer utcában, továbbá a vásártéri városrészben lévő új sportközpont előtti területen vörös juharfacsemetéket (Acer rubrum) ültettek.

Damjan Miljanić, Kúla polgármestere elmondta, a fásítás nemcsak a városban, hanem a község településein is folytatódik.

− Tavaly több helyen is elindult az erdőültetés, így például Kúla mellett Veprődön és más településen is fásítottunk. Az ősszel elkezdett tevékenységek jelenleg a város lakott területein folytatódnak. A Kramer utcában kiszedték az akácfákat, ezeket máshova telepítik, helyettük vörös juharfacsemetéket ültetünk. A kiszáradt, illetve a nyári ítéletidőben megsérült nyárfákat kénytelenek voltunk eltávolítani, helyükbe is fiatal facsemeték kerülnek. Mindent összegezve ez egy állandó munkafolyamat, amit minden évben késő ősszel és a tél kezdetén, azaz a legjobb ültetési körülmények között kell elvégezni – fogalmazott Kúla polgármestere.

Szavai szerint a közterületeken a többi városhoz hasonlóan Kúlán is voltak kisebb rongálások, szerencsére ritka és egyéni esetekről van szó.

− Ismeretlen tettesek megrongáltak egy új játszóteret, a napokban pedig a Petőfi Brigád Általános Iskola udvarában tönkretették az úgynevezett nyári tanterem egyik betonasztalát. Az ünnepek alatt összetörték a városban a díszvilágítás egy részét. Ilyenkor szükségünk van a polgárok segítségére, hogy minél előbb megtaláljuk az elkövetőt/elkövetőket, hogy megfelelő büntetést kapjon/kapjanak. Ugyanez vonatkozik a fiatal facsemetékre is, vigyázzunk rájuk. Amennyiben a polgárok bármilyen kártételt észlelnek, értesítsék a rendőrséget vagy a kommunális felügyelőséget, akik megakadályozhatják a vandalizmust – mutatott rá Kúla polgármestere.

Nyitókép: Fásítás Kúlán a vásártéren lévő új medence előtt (Paraczky László felvétele)