2024. április 23., kedd

Homolya Horváth Ágnes a Média a Családért Alapítvány külhoni közönségdíjának nyertese

Kedd este adták át a Média a Családért Alapítvány 2022-es évre vonatkozó díjait Budapesten a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.
A 2007-ben alapított Média a Családért-díj olyan magas szakmai színvonalat képviselő, nyomtatásban vagy online felületeken megjelent cikkeket, rádió- és televízióműsorokat jutalmazza, melyek a családokat erősítő céllal jöttek létre és szakmai igényességgel készültek el.

A cikkeket folyamatosan figyelik Magyarországon és a határon túli magyarok lakta területeken is és a szakmai zsűri az év minden hónapjában kiválaszt egy-egy hazai és külhoni megjelenést, és az így kiemelt 2 x 12 jelölt közül kerülnek ki a díjazottak.

A jelöltek és díjazottak.

Az 1 millió forinttal járó, magyarországi Média a Családért-díjat a szakmai zsűri döntése alapján ezúttal Ambrus Eszter és Nagy-Bozsoky József Találkozás című televíziós riportja, valamint Madocsai Bea Ráhel szőlőskertje című beszélgetése kapta megosztva a 2022-es hazai alkotások közül. 

A magyarországi közönségdíjat a szavazatok alapján ugyancsak Madocsai Bea riportja nyerte.

A díjat a Magyar Telekom támogatta és Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom HR szervezetének vezetője adta át. 

Lévai Anikó méltatása szerint a díj jelöltjei a családot mint értéket mutatják be, és szíve szerint minden jelöltnek odaítélte volna a díjat. Azt mondta, hogy azért is szükség van erre az elismerésre, mert egyre erősödik az a kórus, amely a többi között a család szentségét és lényegét kétségbe vonja. 

– Sajnos van valami ördögi abban, ahogy a világ a felvilágosodás kora óta egyre inkább az individuumot, az egyént ünnepli, hogy az embert Isten mellé, és sajnos már Isten fölé is emeli, az egyéni vágyakat, az egyéni szükségleteket az emberi kapcsolatok, a közösség, az egymásra figyelés, az egymás iránti szolidaritás és az egymás javára való lemondás helyére emeli – hangsúlyozta.

Lévai Anikó szavai szerint azok, akik a hitet, a jövőt, a szeretetet és az emberi kapcsolatokat tartják fontosnak a gyermekeik számára is, sokat és körültekintően kell mesélniük és beszélniük nekik a család fontosságáról és leginkább jó példát kell mutatni számukra.

A magyarországi szerzők mellett határon túli újságírókat is díjaztak, ugyanis a Média a Családért Alapítvány 2016-ban a határon túlra is kiterjesztette tevékenységét és akkor jött létre a Külhoni Média a Családért-díj, amely szintén 1 millió forinttal járó elismerés. Ezt Szomolai Andrea A háborúban is fontos a gyerekkor szentsége című írásáért érdemelte ki.

A díjat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át. A díj átadása a Nemzetpolitikai Államtitkárság -Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően valósulhatott meg. Az államtitkár kiemelte, hogy ez a díj is összetartja a Kárpát medencei magyarságot.

A külhoni közönségdíjat Homolya Horváth Ágnes, lapunk újságírója kapta Csillagszemű hármasikrek című írásáért.

Homolya Horváth Ágnes

Homolya Horváth Ágnes

Vajdaságból a jelöltek között volt még Markovics Annamáriára, akinek a Hét Napban megjelent Megállítható-e a népességcsökkenés? című írása jutott a jelöltek közé, valamint Madár Anikó, az Újvidéki Rádió munkatársa, akinek a Magyar Szóban megjelent Úgy támadtak rám, mint hiénák az oroszlánra című írása volt a jelöltek között.