2024. április 18., csütörtök

Ösztönző környezet nélkül nem megy

A tartományi kormány fontosnak tartja a női vállalkozók támogatását

Tegnap Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamara dísztermében tanácskozást tartottak, amelyet a női vállalkozóknak szenteltek. A konferenciát a Gazdasági Tevékenységek Követésével és Koordinálásával Megbízott Tanács és a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság szervezte, az Ana és Vlade Divac Alapítvány támogatásával.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke elmondta, örömmel tölti el, hogy a kamara lehet a házigazdája ennek a fontos konferenciának.

Nenad Ivanišević, Ana Košel, Branko Ćurčić és Boško Vučurević (Fotó: Dávid Csilla)

Nenad Ivanišević, Ana Košel, Branko Ćurčić és Boško Vučurević (Fotó: Dávid Csilla)

– A vajdasági kamara hamarosan megállapodást ír alá a Vállalkozás Tűsarkon Egyesülettel. Az együttműködés, véleményem szerint a legjobb mód arra, hogy javítsunk a nők helyzetén az üzleti életben. Örömmel tölt el, hogy a tartományi kormány felismerte a női vállalkozók fontosságát. Vajdaságban 33 ezer vállalkozást és 70 ezer vállalkozót tartanak számon, és a vállalkozások csupán 25 százaléknak nő a tulajdonosa. Tehát van még hova fejlődni ezen a téren. A Vajdasági Gazdasági Kamara nyitott minden olyan tanácskozás megszervezésére, amely segíthet a női vállalkozóknak érvényesülni az üzleti életben – fogalmazott Vučurević.

Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke elmondta, hogy a női vállalkozóknak kiemelt helyük van a társadalomban, ezért fontos külön figyelmet szentelni nekik.

– Az elmúlt időszakban a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkársággal együttműködve sokat javítottunk a női vállalkozók helyzetén Vajdaságban. Számos intézkedést foganatosítottunk, pályázatokat írtunk ki. A nők betörése az üzleti életbe jelentős lépés a nemi egyenlőség megteremtésére és a nők gazdasági függetlenségének elérésére, de még sok a tennivalónk, mivel a női vállalkozók nincsenek kellőképpen megbecsülve Szerbiában – fejtette ki Ćurčić.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, a gazdasági titkárság mindig is nagy hangsúlyt fektetett Vajdaságban a női vállalkozók támogatására.

Vajdaságban a vállalkozások csupán 25 százalékának nő a tulajdonosa (Fotó: Dávid Csilla)

Vajdaságban a vállalkozások csupán 25 százalékának nő a tulajdonosa (Fotó: Dávid Csilla)

– A tartományi titkárság évről évre növeli a pályázati keretösszeget. Az elmúlt két évben a kiírások által több mint 170 millió dinárt fordítottunk a női vállalkozók támogatására. Fontos, hogy közösen dolgozzunk, mert így az eredmények sem maradhatnak el. A nők teljesen egyenlőek, és szabadon dönthetnek mindenről. Célunk továbbra is az, hogy a vállalkozások és a cégek tulajdonosainak a fele nő legyen. A tartományi titkárság továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy kedvezőbb üzleti légkört teremtsen a nők számára – fogalmazott Ivanišević.

Ana Košel, az Ana és Vlade Divac Alapítvány elnöke elmondta, a nők gazdasági megerősödése és társadalmi függetlenedése elengedhetetlen a nemi egyenlőség megteremtése szempontjából.

– Az Ana és Vlade Divac Alapítvány az illetékes intézetekkel és szervezetekkel együttműködve folyamatosan azon munkálkodik, hogy javítson a nők helyzetén a társadalomban – közölte Košel.

A tanácskozáson többek között elhangzott az is, hogy Vajdaságban évről évre növekszik a női vállalkozók száma, és hogy ez tovább folytatódjon, elengedhetetlen az ösztönző környezet.