2024. április 20., szombat

Zentaiak szavalták a Himnuszt

A Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai közösen szavalták nemzei imádságunkat

Ünnepélyes eseménynek adott otthont vasárnap délután a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola, ahol 17 óra 30 perckor az iskola felsős diákjai közösen szavalták el nemzeti imádságunkat és közben az MTVA televíziós csatorna élőben közvetítette. Az esemény a Kulturális és Innovációs Minisztérium szervezésében valósult meg a magyar kultúra napja alkalmából. Idén a Himnusz 200. évfordulóját ünnepeljük, 1823-ban ugyanis ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát. Délvidéket ezen a közös szavaláson Zenta képviselte, vagyis a zentai gyerekek azon 200 diák között voltak, akik egyidőben szavalták el nemzeti imádságunkat. Összesen 100 anyaországi és 100 határon túli gyerek vett részt ebben a megmozdulásban, akikhez Novák Katalin köztársasági elnök is csatlakozott.

A zentai tanulókat Bilicki Renáta és Pék Domonkos Ibolya magyartanárok készítették fel és elmondták, hogy az iskolai diákjai közül 25-en önként jelentkeztek erre a nem mindennapi eseményre.

Pék Domonkos Ibolya hozzátette, hogy úgy érzi a gyerekeknek fontos a Himnusz és örömét fejezte ki, hogy önként jelentkeztek.

– A legfontosabb, hogy a diákok érezzék a szövegbe foglaltak ünnepélyességét, értsék a lényegét és tisztában legyenek a mondanivalójával. A felkészülés elején kiosztottuk a tanulóknak a szöveget, amelyet otthon gyakoroltak, majd az iskolában többször is olvasópróbát tartottunk. Könnyen vették a tanulók az eléjük gördülő akadályokat és egy hét alatt nagyon szépen felkészültek – mondta a tanárnő.

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola 25 tanulója képviselte Délvidéket a Himnusz közös szavalásán (Fotó: Gergely Árpád)

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola 25 tanulója képviselte Délvidéket a Himnusz közös szavalásán (Fotó: Gergely Árpád)

A Thurzó Lajos Általános Iskola tanulója, Surányi Kata elmondta, hogy a Himnusznak nagy jelentősége van Szerbiában is, hiszen a vajdasági magyarokat ez köti össze a világban élő többi magyar emberrel.

Surányi Kata (Fotó: Gergely Árpád)

Surányi Kata (Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon sokat készültünk a mai eseményre az elmúlt egy hétben, az iskolában is sokat gyakoroltuk a Himnuszt, valamint otthon is – mondta a tanuló.

Kovács Dobák Heléna, az iskola tanulója elmondta, hogy nagyon fontos számára, hogy a fiatalabb generációk is ismerjék a magyarság történelmét, illetve értsék és átérezzék a Himnuszt.

Kovács Dobák Heléna (Fotó: Gergely Árpád)

Kovács Dobák Heléna (Fotó: Gergely Árpád)

– Két éve járok Szabadkára a Himnusz és Szózat mondó versenyre és nagyon fontos, hogy tiszteletben tartsuk, valamint tovább vigyük ezt az örökséget, amit a felmenőink ránkhagytak. Minket, külhoni magyarokat ez köt össze a világban élő összes többi magyarral és nagyon szép gesztus, hogy a Himnusz kétszázadik évfdordulója alkalmából megszervezték ezt az eseményt. Egy hétig tartott a felkészülés, az iskolában külön órákat szántunk erre, valamint otthon is gyakoroltunk – fogalmazott Kovács Dobák Heléna.

Az MTVA az erdélyi Székelyudvarhelyről és Nagyváradról, a felvidéki Nagymegyerről, valamint Kölcsey egykori lakhelyéről, Szatmárcsekéről és Európa kulturális fővárosából, Veszprémből is élő körkapcsolásban jelentkezett. Az összes helyszínen egy időpontban szavalták a Himnuszt.

Nyitókép: A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola 25 tanulója képviselte Délvidéket a Himnusz közös szavalásán (Fotó: Gergely Árpád)