2024. április 18., csütörtök

A lokalitás ereje

Ízlésről, identitásról folyt az eszmecsere

Identitásunk gyökereit kutatták a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Topolyán megszervezett konferenciáján.

A Petőfi-évhez is kapcsolódó rendezvény képzőművészeti kiállítás megnyitójával kezdődött, majd a jellemünket és múltunkat meghatározó, sorsformáló emlékeinket idézték fel egy beszélgetéssel. A Művelődési Ház kiállítótermében megnyílt Silling N. Mária pasztellképeinek kiállítása. Azt követően Lovas Ildikó íróval az ízlésről, identitásunkat meghatározó tényezőkről beszélgetett dr. Szőke Anna, a társaság elnöke.

Kónya Sándor „népdalokká vált” Petőfi-verseket adott elő (Tóth Péter felvétele)

Kónya Sándor „népdalokká vált” Petőfi-verseket adott elő (Tóth Péter felvétele)

Kónya Sándor megzenésített Petőfi-verseket adott elő, és szintén a Petőfi-év kapcsán Lukács Lilla, a VM4K munkatársa tartott előadást.

Silling N. Mária, kupuszinai képzőművész alkotásain a kék szín különféle árnyalati dominálnak. Akárcsak a kupuszinai népviseletben, itt is felbukkannak ezek a színárnyalatok. Az alkotó új korszakának képeit hozta el a topolyai Művelődési Házba, a magyar kultúra napja alkalmából.

Silling N. Mária a képei előtt (Tóth Péter felvétele)

Silling N. Mária a képei előtt (Tóth Péter felvétele)

A zentai városi múzeum művészettörténésze, Szarka Mándity Krisztina értékelte a képzőművész munkáját, ő nyitotta meg a kiállítást.
Dr. Szőke Anna elmondta, hogy a konferencia programja kapcsolódik a Petőfi-évhez is. Több mint tíz éve a társaság elnöke, vezetője. Azóta mindig megünneplik a magyar kultúra napját. Idén azokat a dolgokat keresték a konferencián, amelyeket gyermekkorunkból hozunk, és a magyar identitásunkat meghatározzák.

Lovas Ildikóval Szőke Anna beszélgetett (Tóth Péter felvétele)

Lovas Ildikóval Szőke Anna beszélgetett (Tóth Péter felvétele)

Lovas Ildikó író egyik esszéjében talált egy olyan mondatot, ami arra utal, hogy csiszolni és táplálni kell az identitásunkat. Ekkor beszélgetett az írónővel és megkérte, a konferencián beszéljen arról, neki hogyan alakult ki az identitása, a magyar önazonosság tudata. Lovas Ildikó szerint, ami bennünket megkülönböztet az amerikanizálódott globális világtól, az a lokalitás ereje. Ez az, ami bennünket meg tud tartani a magyar kultúrában. Úgy vélte, a lokalitás az, ami mindig újra és újra felfedezhető és kifogyhatatlan, mert új alkotások születnek, és a kultúra így teremtődik az alkotások által, és természetesen a hagyományőrzés által is.

A rendezvény keretében, két részben ünnepi hangulatot teremtett Kónya Sándor a megzenésített Petőfi-versekkel. Az előadóművész egy egész évet arra szánt, hogy összeválogatta és összegyűjtötte ezeket a dalokat. Elmondása szerint így adózik Petőfi emlékének, valamint azoknak a dalszerzőknek, akik dallamokat írtak az ő verseire.

Nyitókép: Lovas Ildikóval Szőke Anna beszélgetett (Tóth Péter felvétele)