2024. április 25., csütörtök

Második ligás a bajsai sakk-klub

A bajsai csapatsportok eddigi legnagyobb sikerét érték el

A bajsai Szegi Lajos Ifjúsági Sakk-klub 2012 novemberében alakult meg. Tíz évre rá, most érte el története és egyben a bajsai csapatsportok történetének legjobb eredményét azzal, hogy bejutott a második ligába. A petrőci Mladost ellen játszottak a bejutásért kétfordulós pótselejtezőt tavaly az év vége előtt, és 5:1, illetve 4,5:1,5 arányban kétszer is felülmúlták ellenfelüket. Ezzel a bajsai csapat bejutott a második ligába.

Az elmúlt évtized igazi sikertörténetnek tekinthető, hiszen a klub a legalsó ligából indult. Megalapítását annak idején Kocsis Gábor tanár úr vetette fel. Lakatos Attila és Bacsa Zoltán is támogatták, így csakhamar megalakult a sakk-klub a településen. Eredetileg az volt az elképzelés, hogy a fiatalokkal, gyerekekkel foglalkoznak, ahogyan a név is utal rá. Végül egy felnőttcsapatot is beneveztek, akkor még a legalsó rangfokozatban. A csapat elindult a Szabadkai Községközi Ligában, melyet három évre rá meg is nyert. A bajsaiak az Észak-bácskai Ligába kerültek, ahol már az első évben a második helyen végeztek a Topolya mögött, és a Cservenka együttesével a Bácskai Ligába jutásért selejtezhettek. Ezt az akadályt is sikeresen vették. Onnan aztán negyedik próbálkozásra sikerült a tavalyi idény végén a pótselejtezővel bejutniuk.

Mészáros Béla FIDE-mester sokban hozzájárult a csapat sikeréhez. Tavaly áprilisban sajnos elhunyt. Nem csak a sakkban volt sikeres, hiszen a 80-as években Európa egyik legjobb védőjátékosaként tartották számon asztaliteniszben. A válogatott színeiben is fellépett, Šurbekkal és Karakaševićtyel a jugoszláv válogatottban szerepelve Balkán-bajnokságot nyertek csapatban. Kocsi tanár úr elmondta, hogy sokat köszönhet neki a bajsai sakk-klub, és a képe hamarosan odakerül majd a klub helyiségének falára, a névadó Szegi Lajos képe mellé, így állítanak neki emléket.

A klubnak sikerült leigazolnia Farkas Tibor FIDE-mestert, Balind Nađ Heđeši nemzetközi mestert, valamint Horváth Zsoltot Magyarországról, rajtuk kívül három mesterjelölt is rendelkezésre áll a csapat összeállításánál. A teljesség igénye nélkül meg lehet még említeni Boris Žegarac FIDE-mestert, Solymosi Andrást, Tomik Lajost, Nagy Alexet, Brindza Dezsőt, Kovacsics Szasát, Lakatos Miklóst, Bacsa Zoltánt, Lakatos Attilát, Oliver Pardićot, akik szintén hozzájárultak a Szegi Lajos Ifjúsági Sakk-klub eddigi sikereihez. Lakatos Miklós a klub egyik sikeres saját nevelésű sakkozója, a lányok közül pedig Bilicki Dianna emelhető ki. Ők azok, akik a klub neveltjeiként már gyermekkorukban a saját korosztályukban kiváló eredményeket értek el.

Kocsis Gábor elmondta, hogy a Bácskai Ligában sem volt olcsó a csapat szerepeltetése, de az önkormányzat, a helyi közösség és a szponzorok hozzáállásnak köszönhetően, valamint a vezetőség tagjainak anyagi hozzájárulásával sikerült megoldani. Nem profi ligákról van szó, tehát még a második ligában sem pénzért játszanak a sakkozók, de utaztatási, étkeztetési és egyéb költségek felmerülnek. A második ligában a költségek tovább nőnek. Ebben a rangfokozatban a tervek szerint az egész bajnokság valamelyik vidéki város szállodájában egy hét alatt bonyolódik le. Új kötelezettség, hogy női csapatot is indítani kell ebben a rangfokozatban. Kocsis tanár úr elmondása szerint sajnos itt Bajsán is gyakori eset, hogy a kinevelt fiatalok, amikor városba mennek középiskolába, abbahagyják a sakkot. Szerencsére Bilicki Diannára továbbra is számíthatnak, még két női sakkozó kell majd a második ligás szerepléshez. A klubelnök tudomása szerint Szerbiában csaknem száz általános iskolában választható tantárgy a sakk. Pedagógusként ezt támogatja is, hiszen sok hasznos képesség fejlesztéséhez járul hozzá ennek a logikai-stratégiai játéknak az űzése.

Nyitókép: Szegi Lajos Ifjúsági Sakk-klub