2024. március 29., péntek

Minőségi borok minden mennyiségben

Az eseményről készült képgalériát ITT tekintheti meg.

A temerini Sportcsarnokban szombaton jubileumi, huszonötödik alkalommal tartották meg a Nemzetközi Vince-napi Borfesztivált és Borkóstolót a Temerini Kertbarátkör és Temerin Község Idegenforgalmi Szervezetének szervezésében. Az eseményen az idén is szép számban látogattak ki a borkedvelők, akik szimbolikus összegért kedvükre kóstolgathattak az ízletes fehér-, vörös-, rozé-, siller-, desszert- és gyümölcsborok széles választékából. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között Mladen Zec, Temerin polgármestere, Pásztor Róbert, a temerini községi képviselő-testület elnöke, valamint Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár is.

A borversenyen 613 bormintát bíráltak el, amelyeket kiállítottak a Sportcsarnokban (Fotó: Ótos András)

A borversenyen 613 bormintát bíráltak el, amelyeket kiállítottak a Sportcsarnokban (Fotó: Ótos András)

Kovács Róbert, a Temerini Kertbarátkör elnöke elmondta, hogy az immáron huszonötödik alkalommal megrendezett Vince-napi borverseny már kezdetektől nemzetközi jelleget öltött.

– A helyi borászok mellett már az első rendezvényünkre egy magyarországi barátunk is benevezett. Az esemény nemzetközi jellegét tehát azóta is sikerült megtartanunk. Az elmúlt huszonöt évre jellemző, hogy évről évre egyre több borász és hobbi borász nevez be a versenyre. Napjainkban már nem csak magyarországi és hazai szinten gondolkodunk, ugyanis Szlovákiából, Horvátországból, Romániából is szép számban érkeztek borminták – mondta Kovács Róbert. Hozzátette, hogy a rendezvény idei jubiláris ünnepsége kapcsán a borbírálat során igyekeztek olyan bírákat meghívni, akik az elmúlt huszonöt esztendőben rendszeresen betöltötték ezt a tisztséget.

– Az elmúlt években már felmerült egy kezdeményezés, amellyel azt szeretnénk elérni, hogy a temerini kávézókban, éttermekben, szállodákban ne csak a szomszédos települések borait szolgálják fel, hanem a helyi borok is helyet kapjanak az itallapokon. A rendezvényünknek köszönhetően és annak hatására többen elkezdtek borászattal foglalkozni, közülük sok fiatal is – emelte ki Kovács Róbert. Hozzáfűzte, az egyesületük keretében keddenként borestet szerveznek, ahol a tagok kóstolgatják és véleményezik egymás borát.
Horváth László, a bírálóbizottság elnöke elmondta, hogy az idei jubiláris borversenyen 613 bormintát bíráltak el, amelyeket kiállítottak a Sportcsarnokban.

A Magyar Szó standjánál a vásárlók a legfrissebb Magyar Szó napilapot, az idei évre szóló Naptárt, továbbá a Jó Pajtás hetilapot, valamint a Mézeskalács havilapot vásárolhatták meg kedvezményes áron (Fotó: Ótos András)

A Magyar Szó standjánál a vásárlók a legfrissebb Magyar Szó napilapot, az idei évre szóló Naptárt, továbbá a Jó Pajtás hetilapot, valamint a Mézeskalács havilapot vásárolhatták meg kedvezményes áron (Fotó: Ótos András)

– A borbírálat során a 249 fehérbort, 218 vörös-, 17 siller-, 96 rozé-, valamint a 14 desszert- és a 19 gyümölcsbort tizennégy bírálóbizottság értékelte. A borok hat országból érkeztek, valamint a bírálóbizottság is a hazai szakemberek mellett ezen országok bíráiból kerültek ki – mondta Horváth László.

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár elmondta, hogy munkájuk során számos gazdával, termelővel igyekeznek megismerkedni, így van ez a borászok esetében is.

– A minisztériumon belül igyekeztünk mindent megtenni, hogy a mezőgazdasági intézkedéseken és támogatásokon keresztül megadjuk a gazdáknak a lehetőséget arra, hogy borászatukat minél jobban fejleszteni tudják. Úgy gondolom, hogy mindent összevetve sokat fejlődött ez az ágazat az elmúlt öt évben, amely folyamatot reméljük, a jövőben is sikerül megtartanunk – fogalmazott Juhász Attila.

A jeles eseményen lapkiadónk is képviseltette magát, ahol kedves kollégáink, Péter Edit és Magyar Melinda fogadták a kiadványaink iránt érdeklődőket. A standunknál a vásárlók egyebek mellett a legfrissebb Magyar Szó napilapot, az idei évre szóló Naptárt és első alkalommal a Jó Pajtás hetilapot, valamint a Mézeskalács havilapot vásárolhatták meg kedvezményes áron, de emellett a többi könyvkiadványunkat is megtalálhatták kínálatunkban. Péter Edit időszaki kiadványfelelős elmondta, hogy standunknál nagy volt az érdeklődés.

– Elsősorban a Naptár, a Jó Pajtás és a Mézeskalács iránt mutatták a vásárlók a legnagyobb érdeklődést, de természetesen a többi kiadványunkat is keresték – mesélte munkatársunk.

Az esemény szervezői művelődési programmal is kedveskedtek a látogatóknak, amely a helyi Tefu fúvószenekar bevonulásával kezdődött, majd ezt követően a temerini Vuk Karadžić Művelődési Egyesület néptánccsoportja lépett fel. Őket követte a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai, akiket a Berbence zenekar kísért. A rendezvény ünnepi műsorának folytatásában a legkiválóbb borok díjátadója következett, amelynek során 23 nagy aranyérem, 189 aranyérem, 214 ezüstérem és 131 bronzérem került kiosztásra.

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el

Nyitókép: A borversenyen 613 bormintát bíráltak el, amelyeket kiállítottak a Sportcsarnokban (Fotó: Ótos András)