2024. április 19., péntek

Bakiból lett látványosság

Négy évtizede van szárazon a nagybecskereki függőhíd

Lassan négy évtizede lesz annak, hogy a Béga folyó elterelése után Nagybecskereken, szárazon maradt a Kis-Amerika nevű lakótelepet a város központjával összekötő függőhíd. A mindenkori vezetés pedig nem tudta eldönteni, hogy mit kezdjen a (hasznavehetetlenné vált) építménnyel: lebontani-e vagy megtartani.

A téma pedig az után került újra a közvélemény elé, amikor egy híd leszakadása után az építési és a közlekedési minisztérium közzétette, hogy Szerbiában a 66 nem legalizált függőhíd közül 46 szanálást igényel, kilencet le kell(ene) bontani és csak tizenegy van jó állapotban. Nyilván a nagybecskerekit a kilences létszámba sorolták be. Persze, ha egyáltalán foglalkoztak vele. Mert, hogy az eredeti célját már rég elvesztette. Nem kel át rajta senki és csak azt veszélyezteti, aki alatta jár, vagy netán a feljáróra hegesztett védőrácson át felmegy rá.

A jobb sorsra érdemes gyaloghidat 1962-ben emelték fel, az akkor még arra folyó Bégán. Állítólag a tervezője nem is volt építészmérnök. De tény az, hogy egy érdekes építmény és a világ honlapjain Bánát egyik jellegzetességeként emlegetik. Mert, hogy a nagybecskerekin kívül még nem sok függőhíd áll szárazon.

A szóban forgó függőhíd több mint két évtizeden keresztül szolgálta a nagybecskereki polgárokat. Aztán 1985-ben, a folyókanyar lerövidítésekor a tervezők megfeledkeztek a folyót átívelő függőhídról. A folyómeder helyére ugyanis úgy tervezték meg a mesterséges tavakat, hogy a híd – két tó között – szárazon maradt.

A nagybecskereki függőhíd (Kecskés István felvétele)

A nagybecskereki függőhíd (Kecskés István felvétele)

A hídnak két pillére van. Az egyik körző, a másik pedig obeliszk alakú, és van egy 102 méteres hordozókábele. Az obeliszk magasabb, 23 méter magas, a körző, illetve az A betűs alakú pedig 16 méteres.

A városban többször is napirendre került a szárazon hagyott hídnak a sorsa, de észszerű, mindenki által elfogadott, megoldási javaslat azonban nem született. Annyi biztos, hogy közterületté nyilvánították az építményt, de a terület urbanisztikai tervének a kidolgozása még várat magára.

Az önkormányzatból legutóbb 2008-ban hangzott el függőhíddal kapcsolatos vélemény, amely szerint le kell bontani és a helyére sportlétesítményeket építeni. De 14 év elteltével sem történt semmi.

A függőhíd szomszédságában az egykori spirituszgyár épülete roskadozik, de a környező lakóházak is igen rossz állapotban vannak. Nyilvánvaló, hogy a városnak ez a része nagy változások elé néz.

Nyitókép: A nagybecskereki függőhíd (Kecskés István felvétele)