2024. március 19., kedd

Új év, újabb lehetőségek

Idejében be kell jelenteni a változásokat, tanácsolja Pilin Endre falugazdász

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazdász szakszolgálata, ahogy eddig, úgy a továbbiakban is a termelők rendelkezésére áll, információnyújtásban és minden más felmerülő szakmai kérdésben, ügyintézésben. Pilin Endre Doroszlón, Bácskertesen (Kupuszina) és Szilágyin tevékenykedő falugazdász az új évvel kapcsolatban nyilatkozott lapunknak.

– Ilyenkor év elején mindig hangsúlyozni szoktam, hogy az egyik legfontosabb szabály az, miszerint bármilyen változás történik a gazdaságon belül, azt harminc napon belül be kell jelenteni, hogy a gazdaság ne kerüljön passzív státuszba, hiszen az negatív következményeket von maga után. A termelők is tudják, hogy jobb ha mindent idejében elvégeznek, így a gazdaság felújítását is, és a valós állást bejegyzik a vetéstervbe, hiszen nem lehet tudni, hogy az adott évben milyen támogatásra/kártérítésre lesz lehetőségük. A kincstárban történő adatváltoztatások elvégzéséhez sok esetben elég csak a falugazdászokat felkeresni.

Úgy tudom, különböző információs előadások, szakmai utak és képzések is tervben vannak erre az évre vonatkozóan. Melyek ezek?
– Január és február folyamán téli előadásokat tartunk, valamint egész évben utazásokat is szervezünk különféle helyszínekre és rendezvényekre. Az előadások témáit és az utazások célállomásait az ügyfelek igényei szerint igyekszünk összeállítani, és ezzel kapcsolatban bármikor felkereshetnek bennünket. Jelenleg az AGROmashEXPO rendezvényre szervezünk utazást január 27-én, pénteken Nyugat-Bácskából, valamint február 10-én bortanfolyamot tartunk Kupuszinán, ezekre a rendezvényekre várom a jelentkezéseket. Továbbá tervben van egy előadás február elején az IPARD-pályázatokról és az Agrotech gépkínálatáról Zomborban, a Magyar Polgári Kaszinóban, de az erre vonatkozó részleteket még egyeztetni kell.
Az idén bevezetik majd az eAgrar információs rendszert, amelynek köszönhetően a termelők online végezhetik el bizonyos kincstári ügyeiket, de ennek részleteiről sem tudok még sokat mondani, ugyanis mi, falugazdászok is várjuk a képzést ezzel a témával kapcsolatban, de készülni kell az alkalmazására is.
A termelők számíthatnak a segítségünkre az éves fenntartási beszámolóknak, valamint a tartományi és köztársasági, és minden más egyéb pályázatoknak az elkészítésében is.
Segítséget nyújtunk a dokumentáció összeállításában a földek bérbeadásában, a gazdaság nyitásában, továbbá mindenben, amiben csak tudunk. Az információs hátterünk nagyon hatékony, ugyanis egy egész csapat dolgozza fel az új információkat, egy jogász is segíti a munkánkat, ez tovább növeli a tevékenységünk hatékonyságát. Munkáltatónk megfelelő képzéseket szervez számunkra, így ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy teljes hozzáértéssel nyújtunk nekik segítséget.

Hol, milyen időpontokban és módon kereshetik fel az ügyfélszolgálatokat a termelők, az érdeklődők?
– Irodáimat megtalálják Kupuszinán (kedden, csütörtökön és pénteken 8 és 13 óra között), Doroszlón (szerdán 9–14 óráig) és Szilágyin (hétfőn 8–13 óráig), mindhárom településen a helyi közösségek épületében, valamint elérhetnek a 069/55-65-901-es telefonszámon. Bátran keressenek fel bennünket bármelyik témával kapcsolatban.

Nyitókép: Pilin Endre falugazdász (L. Móger Tímea felvétele)