2024. április 24., szerda

Zentán sok az érdeklődő az utalványokra

A szociális támogatásokra egyelőre csak jelentkezni lehet, hogy ki kapja, arról bizottság dönt

Hétfőn kezdődött Zenta községben a szociális támogatásokra történő jelentkezés. Ahogyan arról már beszámoltunk, az energiahordozók költségeinek fedezésére utalványok igénylésével jelentkezhetnek azon kisnyugdíjasok, akiknek a havi nyugdíja nem éri el a húszezer dinárt. Továbbá a Zentai Szociális Védelmi Központban nyilvántartott rászorulók, szociális esetek, súlyos betegek és házi ápolás alá eső polgárok között 710 tartós élelmiszerből álló csomag is kiosztásra kerül majd a későbbiekben. Az ezen támogatásokra történő jelentkezés az első napokban nem zajlott zökkenőmentesen. Mint ismeretes, a jelentkezéseket a helyi közösségek irodáiban és a szociális központban fogadják. Több visszajelzést hallottunk az első nap után azzal kapcsolatban, hogy akik a szociális védelmi központban szerettek volna jelentkezni, nem jártak sikerrel. Ennek kapcsán kerestük fel Vladimir Čurčićot, az intézmény igazgatóját, aki ezt cáfolta.

– Ahogyan ezt előzőleg is elmondtuk, nálunk is jelentkezhetnek az igénylők, és ez így is van. Azt azonban tudni kell, hogy ez egy feliratkozás, arról, hogy az utalványok hogyan kerülnek majd kiosztásra, egy bizottság fog dönteni, hiszen jóval több kisnyugdíjas és erre rászoruló polgár van a községben, mint ahány ilyen utalvány a rendelkezésünkre áll. 240 ilyen utalvány van összesen, de jelentkező biztosan jóval több lesz, tehát nem fog mindenkinek jutni – mondta az igazgató.

Az önkormányzat nevében Homolya Ákos civil szervezetekkel és városrendezéssel megbízott tanácstag elmondta, hogy ő is több fennakadásról kapott visszajelzést a hétfői nap folyamán, melyeket a lehető legrövidebb időn belül igyekeztek orvosolni és letisztázni a helyi közösségekben dolgozókkal.

– Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatásra jelentkező kisnyugdíjasok esetében a havi nyugdíj szigorúan húszezer dinár alatt kell, hogy legyen, nem haladhatja meg azt egy kicsivel sem. Nekünk pragmatikusnak kell lennünk ebből a szempontból. Az egy háztartásban élő idős személyek esetében csak az egyik fél igényelheti az utalványt, amely felhasználható a vezetékes gáz és a villanyáram számláinak fizetésére, valamint fa és szén vásárlására – magyarázta a tanácstag.

Az utalványokkal kapcsolatban többen felkeresték a zentai Harmadik Generáció nyugdíjas-egyesületet is, mert azt hitték, náluk is lehet jelentkezni, de ott egy másik akció zajlik. Kérdésünkre elmondták, hogy az ő megmozdulásuk lényege, hogy adományokból segítik a már betagosodott nyugdíjasaikat, ha kell, élelmiszercsomaggal, a téli hónapokban számlák befizetésével és egyébbel. Ez azonban nem az a segítség, amit az önkormányzat és a szociális védelmi központ a tartományi támogatásból valósít meg az utalványokon keresztül. Ez két különböző támogatás, ami szintén összezavarhatta a jelentkezőket. 

Nyitókép: Az utalványok tüzelőanyagok költségeinek fedezésére is beválthatók lesznek (Fotó: Gergely Árpád)