2024. március 29., péntek

Vandalizmus a városközpontban

Az újfasiszták legutóbbi támadásának célpontja a Fekete Kos kiskocsma volt

A belvárosi népszerű szórakozóhelyen a hétvégén két személyt megsebesítettek a támadók. Az egyikük Bojan Šovljanski, a szórakozóhely tulajdonosa, a másik pedig egy éppen ott tartózkodó vendég volt, akin vágott sebeket ejtettek.

A támadás pillanatában tíz személy tartózkodott a szórakozóhelyen, akik között – az N1 hírportál beszámolója szerint – egy állapotos nő is volt. Šovljanski testét zúzódások borítják, míg a vendégnek, akit bottal megvertek, a kezén vannak sérülések. Az említett hírportál értesülései szerint egy huszonegy éves fiatalembert már előállítottak, míg a többi támadó után még nyomoznak.

Az esetet jelentették az illetékes ügyészségen is. A szórakozóhely tulajdonosa a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy vasárnap 21.30 körül a klub előtt három huszonéves személy jelent meg bokszerekkel, botokkal és macsétákkal felfegyverkezve. Hozzátette, hogy a fiatalok náci jelképeket viseltek magukon: a Konföderáció zászlaját, horogkereszteket és a Zentropa fasiszta szerveződés szimbólumát.

Úgy emlékszik, hogy háromszor is feltették a következő kérdést: Hol vannak a szerb zászlók?, amire a jelenlevők azt felelték, hogy: Nem értik a kérdést, és hívni fogják a rendőrséget. Ezt követően a támadók betörték a kiskocsma kirakatait és a bejárati ajtót is.

A Fekete Kos a hétvégén nem első alkalommal vált célponttá, korábban is intéztek már ellene kisebb támadásokat. Šovljanski szerint azonban ez volt az eddigi legkomolyabb incidens.

A POLGÁRMESTER IS ELÍTÉLTE A TÖRTÉNTEKET

A Fekete Kos szórakozóhely ellen intézett vandál támadásra, amelynek során két személy megsérült, Milan Đurić polgármester is reagált. Mindenekelőtt gratulált a rendőrségnek a gyors és hatékony akcióért, amelynek eredményeként sikerült mind a három gyanúsított személyt előállítani.

– Megengedhetetlen az erőszak, valamint a vallási és nemzeti alapú gyűlöletkeltés és az intolerancia városunkban! Városunkban, amely évszázadok óta ápolja az egységesség és a jószomszédi viszonyok hagyományát, antifasiszta alapokon. Elvárom, hogy a további vizsgálat fény derítsen az incidens minden részletére és azt is, hogy ennek megfelelően minden résztvevőt kellőképpen megbüntessenek – üzeni a polgármester.

Nyitókép: A hangulatos kiskocsma az Ilija Ognjanović utca végét és a Duna utcát összekötő „sörudvarban” van, számos hasonló ivó és söröző működik itt (Fotó: Ótos András felvétele)