2024. április 26., péntek

Szebb időkben reménykedve

Csak részben tudta megvalósítani terveit a Gunarasi Gazdakör

Gunaras mezőgazdasági jellegű település, így nem véletlen, hogy az egyik legtömegesebb civil szervezet a faluban a Gunarasi Gazdakör. A gazdákat tömörítő szervezet jól bejáródott éves programmal dolgozik, de tavaly adódtak bizonyos nehézségek – számolt be lapunknak Király Zoltán elnök.

– Sikerült megvalósítanunk a terveket, viszont nem minden úgy alakult, mint a korábbi években. Az elmúlt év elején a szokásos éves közgyűléssel és a gazdaképző előadásokkal kezdtünk. Ennek kapcsán el kell mondanom, hogy az internetes térhódítás következményeként a gazdaképzéseken egyre kevesebb résztvevő van, ezért egyre ritkábbak is. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyre több az elöregedő gazdaság a faluban. Az idősebbek feladják, fiatal gazda pedig nagyon kevés van. A fiatalabb gazdák elég naprakészek, mivel az interneten tudnak tájékozódni, s ennek tükrében a gazdaképzések ritkultak. Hagyományos rendezvényünk a parasztbál, viszont tavaly az elnökség úgy döntött, hogy nem szervezzük meg. Akkor még a járványügyi előírások egy részét be kellett tartani, vagyis nem szabadultunk még fel a zárlatok alól. Ennek függvényében a tavaszi munkaakciót is úgy osztottuk be, hogy több kisebb akciót szerveztünk, kevesebb résztvevővel. A gyakorlat azt mutatta, hogy ezek a munkaakciók sokkal hatékonyabbak voltak, mint amikor egy nagy tavaszi munkaakciót szerveztünk. Dűlőutakat javítottunk, fásítottunk, és megmetszettük a korábban elültetett fákat. A lemetszett ágakat ledaráltuk és eltakarítottuk – mondta el az gazdakör elnöke, majd azzal folytatta, hogy az év során ellátogattak két mezőgazdasági kiállításra is. Szokásosan az újvidéki és a hódmezővásárhelyi kiállítást nézték meg. Ez utóbbi kapcsán igen negatív tapasztalatuk volt, mert a határon oda- és visszafelé is 3-3 órát kellett várniuk. A gazdakör tavaly is megszervezte legnagyobb rendezvényét, a szántóversenyt.

– A falunap keretében augusztus második hétvégéjén megszerveztük a szántóversenyt. Tavalyelőtt nem tudtuk megtartani a járványhelyzet miatt, így ez volt a tizedik szántóverseny. Sajnos ezen kevesebb látogatónk és kevesebb versenyzőnk volt, mint korábban, így valamilyen szinten visszaesésről tudok beszámolni. Fontos még elmondani, hogy a helyi közösség épületében van egy mezőgazdasági irodánk, amely egész évben nyitva van. Ezt tudják a helyi és a környékbeli gazdák is, sőt a polgárok is ide jönnek informálódni különböző pályázatokról – számolt be Király, akitől azt is megtudtuk, hogy csökkent a gazdakör tagságának a létszáma. Volt olyan év, amikor 70-80 tagjuk volt, tavaly azonban csak 40-50 tagot számláltak. Ezen belül van 20-30 ember, akik aktívan kiveszik a részüket minden programból, a többiek inkább csak a gazdaképzéseken és a közgyűlésen vannak jelen. Az elnök szerint ennek is az az oka, hogy egyre kevesebb a fiatal gazda.

A Gunarasi Gazdakör tervei az idei évre vonatkozóan nagyon hasonlóak a tavalyihoz. Király úgy látja, hogy nem nagy mozgásterük van a mezőgazdaság terén.

– Idén szeretnénk megszervezni a parasztbált, úgy tűnik, hogy két év kihagyás után most sikerülni fog. Pontos dátum még nincs, de február elején lesz, a civil központ nagytermében. Ugyancsak februárban közgyűléssel és gazdaképzésekkel indítunk, azután lesznek munkaakciók is. Idén is több munkaakciót tervezünk, Gunaras környékén és Brazílián. A tervek szerint összesen négyet vagy ötöt fogunk megtartani – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy idén is szeretnének eljutni a mezőgazdasági kiállításokra, noha a hódmezővásárhelyi még kérdéses a tavalyi csalódás miatt. Természetesen a szántóversenyt is meg fogják szervezni, remélve, hogy idén már tömegesebb lesz a részvétel.

Nyitókép: A gazdák a faültetés mellett meg is metszik a már elültetett fákat (Lakatos János felvétele)