2024. április 20., szombat

Lendületben a falu

Tordán folytatni szeretnék a beruházásokat

A bánáti Tordán elégedettek a 2022-es évvel. Hosszú idő után sikerült nemcsak tartalmilag, hanem összegben is nagyobb beruházásokat megvalósítani. Utcákat aszfaltoztak, folytatódott a kultúrotthon felújítása, a katolikus templomon is végeztek munkálatokat, az egykori ifjúsági otthon épületét pedig civil központtá alakítják majd át.

A Tartományi Nagyberuházási Alap és Bégaszentgyörgy község hatvanmillió dináros beruházásából tavaly új aszfaltburkolatot kapott a Kiss Ferenc és a Táncsics Mihály utca. Folytatták a járdafelújítást, a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően pedig kicserélték a kultúrotthon nyílászáróit.

– A kultúrotthon az az épületünk, amelyet szinte egész évben használunk. Úgy a különböző civil szervezetek, mint a helyi közösség. Ugyanakkor számos rendezvényünk színhelye, itt folynak a kultúregyesület próbái. Valóban nagy szükség van arra, hogy méltóképpen fel tudjuk újítani. Ezek a rekonstrukciók és a múlt évben elvégzettek is sokat jelentenek az itteni polgárok számára – mondta Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke.

Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke (Kecskés István felvétele)

Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke (Kecskés István felvétele)

Anyaországi támogatásból munkálatok folytak a Nepomuki Szent János plébániatemplomon is.

– Megjavítottuk a tetőt és föltettük a galambriasztót, de az esővíz-elvezető csatornán is történtek munkálatok. A jövőben is szeretnénk folytatni a kisebb, belső munkálatokat. A szigetelést már elvégeztük. A templomot be kellene vakolni és ki kellene festeni – hallottuk Masa Tamás plébánostól.

Úgyszintén anyaországi támogatással folyik a tordai civil szervezetek leendő központjának az építése is. Valójában a régi ifjúsági otthon rekonstrukciójáról van szó. A tervek szerint a civil szervezetek két-három éven belül birtokba vehetik az épületegyüttest.

– Az egyesületünknek nincs saját irodahelyisége. A civil szervezetek leendő központjában saját irodahelyiséget kaphatunk, valamint rendezvényeket, kiállításokat, műhelymunkákat is tudunk majd ott szervezni. Nagyon várjuk, hogy befejeződjön a projekt – nyilatkozott Kiss Kornélia, a Tordaiak Klubjának a titkára.

A tordaiak az idén szeretnék folytatni a négy évtizede megépült kultúrotthonnak a helyreállítását. Már készülnek a Tordai Művelődési Napok megnyitójára és az azt követő rendezvényekre, de nem mondtak le az Ady Endre Általános Iskola tornatermének az építéséről sem. Ehhez azonban jelentős községi, tartományi és anyaországi támogatásra lenne szükség.

Nyitókép: Torda napjainkban (Kecskés István felvétele)