2024. április 26., péntek

Otthontalan tűzoltók

A tiszaszentmiklósi önkéntes tűzoltók magánháznál húzták meg magukat – Székház és garázs kellene – Az önkormányzat szerint megoldhatók a problémák

A tavalyi évet rendkívüli aszályos és forró nyár jellemezte, ami kedvezett a tüzek kialakulásának. A Tiszaszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó-egyesület tagjai rekordszámú, 39 tűzesetnél serénykedtek az oltásban, segítették a hivatásos tűzoltók munkáját. Az önkéntes tűzoltók munkája pótolhatatlan, mégis mostohán bánnak velük. A tiszaszentmiklósi Bacsó Zoltán a helybeli egyesület és a Csókai Községi Tűzoltó Szövetség elnökeként többször fordult az önkormányzathoz, hogy közös erővel oldják meg a felszerelésük elhelyezését.

– A legfőbb gondunk a laktanya és a garázs hiánya, a felszerelést nem tudjuk hol tárolni. A laktanya létezik, de öt éve nem kapjuk el a helyi közösségtől, hiába írjuk a kérelmeket. A szerb plébánia használja a korábbi tűzoltóotthont. A szerbiai szövetség közvetítésével az USA-beli Ohio állam tűzoltósága segítene egy új tűzoltólaktanya felépítésében a mostani düledező garázs helyén, amit a község 33 évre bérbe adna a tűzoltó-egyesületnek. Sajnos a szentmiklósi helyi közösség ezt sem támogatja. Bármikor összedőlhet a garázs, ezért a még ott lévő régi felszerelést, egy 1887-es és egy 1906-os muzeális értékű lajtot a napokban kimentjük – fogalmazott a parancsnok, és hozzátette, ami a tagságot illeti, jelenleg huszonhatan vannak, közülük tíz fő az operatív tag.

Bacsó Zoltán parancsnok (Fotó: Gergely József)

Bacsó Zoltán parancsnok (Fotó: Gergely József)

– A Csókai Községi Tűzoltószövetség elnökeként a községi biztonsági tanácsnál kezdeményeztem, hogy beszéljük meg, kinek mi a teendője katasztrófa esetén. Két és fél éve, amióta a községi szövetség elnöke vagyok, egyszer sem hívtak meg a biztonsági tanács ülésére. Tavaly a Csókai Községi Tűzoltószövetség négy tagszervezete félmillió dinár működési támogatást kapott a községtől, ami igen szerény összeg, ha csak azt nézzük, hogy az önkéntesek tavaly a község területén 57 tűzesetnél voltak bevetésen. A mi egyesületünk 39 bevetésen, aratási ügyeletben és más akcióban vett rész tavaly. A támogatás nem fedi a költségeket. A tíz operatív tagunknak kötelező az életbiztosítás, az orvosi és a tűzoltói vizsga is, ez utóbbi egy egyesületnek 77 000 dinárba kerül. Tavaly két egyesület operatív tagjainak kellett volna vizsgázniuk, de erre nem jutott már pénz. A belügymisztériumnak írtunk kérelmet, a Szerbiai Tűzoltószövetség közbenjárására őszig elhalasztották a vizsgát, ami most már mind a négy önkéntes egyesület operatív tagjait érinti, akik ha az új törvény alapján nem vizsgáznak, jövőre megszűnnek az egyesületek – mondta Bacsó Zoltán, és így folytatta:

– Az önkormányzatoknak a törvény szerint támogatniuk kellene az önkéntes tűzoltó-egyesülteket. Aratáskor 200 liter gázolaj és 50 liter benzin járna, hiszen két tagunk állandó ügyeletben van, és még ketten járják a határt. A kombájn forduláskor a földútra kiszórja a szalmát, ami tűz esetén átvezeti a tüzet a szomszéd parcellára. Ez a két önkéntes tartja tisztán a dűlőutakat. Škodával járják a határt, de nem kaptunk benzint. A szerb papnál van a tűzoltólaktanya és egyben a tetőn lévő sziréna kulcsa, amihez nem férünk hozzá. Katasztrófahelyzet idején jelezni kellene a veszélyt. Vészhelyzet bármikor előfordulhat, a közelmúltban például a piroti tartályvagonok sérülése nyomán mérgező anyag került a levegőbe. A szentmiklósi helyi közösség 2017-ben kiadta a tűzoltólaktanyát a pravoszláv parókiának (Svetosavski dom). Az előző elnökünk már a halálán volt, amikor aláíratták vele a szerződést, hogy átengedi a tűzoltólaktanyát, de ez a szerződés jogilag vitatható. Amikor nálunk és Hódegyházán elfogyott az önkéntesek üzemanyaga, az önkormányzattól kértünk, de nem kaptunk. A hódegyházi helyi közösség 40 litert adott az önkénteseknek, mi úgy döntöttünk, hogy nem megyünk vizsgára, üzemanyagot veszünk, mert mivel megyünk oltani. A helyi földművesek is adnak 5–10 litert, emellett szerencsére két-három cég támogat bennünket. Tavaly nagy tűz volt a túzokrezervátumban, 800 hektár leégett, négy napot voltunk kint, amihez 80 liter gázolajra volt szükség, és ez csak egy bevetés. A huszonhat tagunk közül tizennégy aktív, köztük tízen operatív tagok, akik bevethetők oltáskor. Hét 5–12 éves fiatal tagunk is van, de nincs tűzoltólaktanyánk, ahol tanfolyamot, oktatásokat szervezhetnénk – mondta Bacsó Zoltán.

Lajtos kocsi traktorral az udvaron (Fotó: Gergely József)

Lajtos kocsi traktorral az udvaron (Fotó: Gergely József)

Az önkéntes tűzoltótestület gondjaival kapcsolatban felkerestük a csókai önkormányzatot, ahol Gyömbér Stana polgármester asszony és helyettese, Mihajlo Popović elmondták, hogy a községi költségvetésből a lehetőségekhez mérten támogatják a négy községi önkéntes tűzoltó-egyesületet. Tiszaszentmiklóson az omladozó régi garázsépület használhatatlan, de amennyiben az egyesület talál befektetőt, és erről írásos szándéknyilatkozatot terjesztenek az önkormányzat elé, akár újjá is lehetne építeni a törvényes keretek között. Ami a korábbi tűzoltóotthon használatát illeti, a helyi közösség nem zárkózik el attól, hogy a többi szervezethez hasonlóan a tűzoltó-egyesület is használja tanfolyamok, előadások stb. céljára. Az önkormányzati vezetők elmondták még, hogy hiányos a tavalyi elszámolás, amit azonban január végéig pótolhat az önkéntes tűzoltó-egyesület.

Nyitókép: A tűzoltóotthon most a Svetosavski dom, a sziréna még a tetőn van, de a tűzoltók nem férhetnek hozzá (Fotó: Gergely József)