2024. április 23., kedd

A fizioterápia, a masszázs nem luxus

Segítségével egészségi panaszokat, rohanó világunk kellemetlenségeit orvosolhatjuk

Ha azt halljuk, masszázs, az emberek szinte száz százalékának a kikapcsolódás, a pihenés, a relaxálás jut az eszébe. Ennek természetesen megvannak a reális okai, hiszen a masszázs típusai között számos olyan található, amelynek a célja éppen az izmok ellazítása, a teljes kikapcsolódás, pihenés állapotának az elérése. Olyan élethelyzetek is vannak – sajnos –, amikor elengedhetetlen vagy legalábbis rendkívül fontos a felépülés szempontjából bizonyos masszázstechnikáknak, testi gyakorlatoknak az alkalmazása, s nem azért fordulunk szakemberhez, hogy egyszerűen csak kissé elengedjük magunkat. Bogdan Budimir fiatal, újvidéki gyógytornásszal, fizioterapeutával a különféle masszázsok és gyakorlatok szükségességéről, azok típusairól beszélgettünk.

Bogdan Budimir (Fotó: Saját archívum)

Bogdan Budimir (Fotó: Saját archívum)

– A különféle masszázsok már jól ismert kedvező hatásai mellett, melyek között mindenképpen ott vannak az egyén lelki és fizikai állapotának javítását, a stresszhelyzetek szervezetre gyakorolt hatásának csökkentését jelentő pozitívumok is, a masszázsra és gyógytornára valóban nagy szükség van bizonyos sérülések utáni élethelyzetekben, amikor az embernek gondjai merülnek fel a mozgással. Ilyen példák lehetnek a sztróknak a különféle megnyilvánulási formái is, melyek okozhatják a motorika korlátozottságát bizonyos ideig vagy akár hosszabb időre is. Balesetek, egyéb sérülések is maguk után vonhatnak hasonló nehézségeket a pácienseknél. Hangsúlyoznom kell azonban: ezekben az esetekben mindig az a legfontosabb, hogy a fizioterapeuta a fiziáter szakorvos által kiállított lelet és rehabilitációs ajánlás alapján járjon el, akkor kezdhetünk hozzá efféle terápiához, ha azt az orvos engedélyezte, javasoltnak tartja.

Ezekben az esetekben nyilván nemcsak masszázsról, hanem korrekciós gyakorlatokról is beszélünk, amelyekre a páciensnek szüksége van.

– Így van. Szó lehet például a végtagok mozgatásának a gyakorlásáról és egy sor egyéb olyan gyógytornáról, amelynek a célja a korábbi állapotnak megfelelő képességek visszaállítása vagy legalább minél magasabb szinten történő megvalósítása ezeknek a céloknak. Voltaképpen munkaterápiának nevezzük ezt, hiszen egy olyan gyógyító célú foglalkozásról van szó, melynek során az egyénnek minél nagyobb mértékben vissza kell nyernie a korábbi munkaképességét, javítania kell a testi és pszichés állapotán a produktivitás növelése érdekében. Számos kiegészítő eszköz is a rendelkezésünkre áll, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az emberek gyakorolják az ujjaknak, izmoknak a használatát, az ízületeknek, csuklóknak a bejáródását, a járásnak a – lehet mondani – újratanulását, ha efféle egészségkárosodással állunk szemben. Az idegek károsodása, izmok működését megzavaró különféle körülmények mind-mind indokolttá teszik ezeket a foglalkozásokat, s a rehabilitáció érdekében folytatott gyógytornászi terápiás kezeléseket.

A vákuumos „cupping” eljárás segíthet az oxigénáramlást gátoló csomók eltüntetésében (Fotó: Saját archívum)

A vákuumos „cupping” eljárás segíthet az oxigénáramlást gátoló csomók eltüntetésében (Fotó: Saját archívum)

Hogyan indul el egy ilyen kezelés, mire fordít nagy figyelmet a fizioterapeuta?

– A legfontosabb, a már említett egészségügyi állapotnak az alapos ismerete és a szakorvosi véleménynek a figyelembevétele mellett mindenképpen magának a páciensnek a megismerése, a mindennapjainak, tevékenységének a részletes elemzése, mert ezeknek az ismereteknek a fényében tovább lehet korrigálni a különféle gyakorlatok típusait, azt, hogy milyen eszközöket használunk majd, mire helyezzük a legnagyobb hangsúlyt a kezelés során. Mondok egy egyszerű, banálisnak tűnő példát: ha egy szakácsnő fordul hozzánk, akkor tudjuk, hogy a kézmozdulatoknak különösen fontos szerepük van, nem mindegy, milyen gyorsan és sikeresen tudja elsajátítani teljesen a fogást, a főzéshez szükséges eszközök használata közbeni motorikát. Nagyobb figyelmet kaphatnak tehát ezek a részletek a felépülés során, a karok emelésének és használatának, az ujjak mozdulatainak begyakorlása. Fodrászok esetében ismét csak megvannak a prioritások. Minden páciensnek individuális terápiára van szüksége, amelyet akkor nyújthatunk, ha kellőképpen ismerünk minden körülményt.

Feltételezem, az efféle terápiák alkalmazásának hossza elsősorban a betegség, állapot súlyosságától függ.

– Függ természetesen a sérülés súlyosságától is, de magától a pácienstől is, hogy mennyire áll készen a felépülésre. A motivációnak mindig kulcsfontosságú szerepe van, akármennyit gyakorlunk, az illetőnek mindig önállóan is el kell végeznie bizonyos gyakorlatokat, tornákat, akarnia kell haladni a teljes felépülés irányába, s ez az akaraterő meglehetősen sokat tesz az egész folyamat sikeressége szempontjából. A motiváció terén maga a gyógytornász is sokat segíthet, s ezt meg is kell tennie, az egyénnek tudnia kell, hogy saját erejével képes az eredmények elérésére.

Saját archívum

Saját archívum

Kissé eltávolodva a legkomolyabbnak számító egészségkárosodásoktól, kinek ajánlott a mindennapi életben az, hogy fizioterapeutához forduljon?

– Erre a kérdésre valóban az az egyszerű válasz, hogy mindenkinek. A gyermektől a legidősebb emberig mindenkinek segíteni tudnak a masszázsok és gyakorlatok. A gyerekek állandó növekedésben, fejlődésben vannak, csontozatuk, izmaik a felnőtté válás időszakában nagyon sok megpróbáltatásnak van kitéve. Manapság egyre nagyobbak az elvárások a mindennapokban, az oktatásban is, a növekedés szakaszában előfordulhatnak bizonyos gondok a gerinccel, leggyakrabban gerincferdülés (scoliosis) jelentkezik. Rendszeresen fel kellene keresni fizioterapeutát annak érdekében, hogy megállapítsák, milyen irányba halad a paraspinális izmoknak a fejlődése, s megtegyék a szükséges lépéseket, ha a scoliosis kezdeti stádiumát véli a szakember felfedezni. A középkorúak esetében az ülőmunka jelenti a leggyakoribb veszélyforrást, hiszen a nyakcsigolyák esnek áldozatául ennek az éveken át gyakorolt testhelyzetnek, s ebben az esetben a rendszeres masszázs és az otthoni gyakorlatok elvégzésének szokáskultúrája óriási segítséget jelent. A masszázs során ebben az esetben az a legfontosabb, hogy megszüntessük azokat a bizonyos hátizmokban észlelt, köznyelvben csak „csomóként” emlegetett gócpontokat, melyek az oxigén nem megfelelő áramlása miatt keletkeznek, megnehezítik a mindennapjainkat és rontják a közérzetünket is. Az idősebbeknél gyakoribbaknak számítanak a fiatalkori sérülések helyén jelentkező érzékenységek, fájdalmak, problémák a csontozattal, csontritkulás, megjelenhetnek ízületi gyulladások, reumás fájdalmak. A legtöbbször ultrahangos vizsgálatokat is elvégeznek, majd hidroterápiát, mágnesterápiát javasolnak, ajánlott a gyógyfürdők használata és a gyógytornászoknak a rendszeres látogatása. Természetesen a mindennapos stressz, a feszültség, az álmatlanság kezelésében is fontos szerepet tölthet be a rendszeres masszázs, korra való tekintet nélkül. Javítja a vérkeringést, a szervezet ellenálló képességét.

Mely problémákkal fordulnak hozzád a leggyakrabban az emberek?

– Ha egy általános képet kellene festenem, elmondhatnám, hogy a legtöbben középkorúak, negyven és hatvan év közöttiek, s a leggyakoribb problémákat éppen a testmozgás hiánya, az ülőmunka idézi elő, nemcsak irodai dolgozókra kell azonban gondolni, hanem taxisofőrökre, kamionsofőrökre is, persze köztük vannak a számítógép előtt dolgozók is, ügyvédek, bankárok, s sorolhatnám tovább. Isiász, hátfájdalmak, nyakcsigolya-problémák miatt keresnek fel a leggyakrabban. Sportolók is jelentkeznek, hiszen esetükben is lényeges az izmok ellazítása a nagyobb megterhelés miatt.

Melyek az itthon legnépszerűbbnek számító masszázsok, s melyeket alkalmazod magad a legszívesebben?

– A masszázsolajjal végzettek a legnépszerűbbek, ezeket relaxáló, sport- és terápiás masszázsra lehet lényegében osztani a masszázs intenzitása alapján, az elsőnek a lazítás az elsődleges célja, a másik kettő pedig terápiás jellegű és hozzájárul a különféle izomproblémáknak a rendezéséhez. Népszerű a nők körében az anticellulit-masszázs és a maderoterápia, ezeknek a célja a narancsbőr eltüntetése, vagyis elsősorban a szépségmasszások kategóriájába tartoznak. Jelen vannak ázsiai technikák is, mint a yumeiho, a shiatsu vagy a thai masszázs, kevésbé gyakoriak, de már elérhetők idehaza. A kliens ezek esetében az öltözékében marad, s erősebb, mélyebb nyomástechnikákat alkalmaz a masszőr meghatározott pontokon. Azok keresik általában ezeket a masszázsokat, akik valami újat szeretnének kipróbálni, az esetek tizenöt–húsz százalékában kérik, a masszázsolajas eljárások itt egyértelmű fölényben vannak.

Hogyan dolgozol, mire összpontosítasz, amikor addig nem ismert személy jelentkezik, mi határozza meg a munkamenetet, s hogyan döntöd el, mi lenne számára a legmegfelelőbb, ha nem konkrét elhatározással, tervvel érkezik?

– Minden masszázst vagy gyakorlatot egy rövid beszélgetésnek kell megelőznie, meg kell tudnom, mivel foglalkozik az illető, mi határozza meg a mindennapjait, s hogy esetleg volt-e valamilyen sérülése, csonttörése a múltban, asztmában szenved-e, cukorbeteg-e, vannak-e szívproblémái, vérkeringési zavarai, gondjai a vérnyomással. Tehát szükségem van arra, hogy felállítsak egy etiológiát az eddigi megbetegedésekről, ha voltak ilyenek. Ezt követően elvégzek egy bőrvizsgálatot, meg kell tudnom, jelen vannak-e például égési sérüléseknek a nyomai a testen, veszélyesnek számító szemölcsök vagy egyéb kontraindikációs veszélyt hordozó elváltozások. Ezt követően ellenőrzöm, milyen állapotban vannak az izmok, tudnom kell, mire kell majd a legnagyobb hangsúlyt helyeznem a masszázs során. Ami engem illet, elmondhatom, hogy minden egyes masszázs individuálisnak számít, nem alkalmazok sablonokat. Kombinálni szoktam a különféle technikákat, de fontosnak tartom, hogy minden egyes masszázs tartalmazzon terápiás elemeket is. Használom olykor a vákuumtechnikát is, az úgynevezett cuppingot, mely abban lehet segítségemre, hogy a már említett csomókat könnyebben szétzúzzam, ha a hagyományos masszázs nem bizonyul elegendőnek. Minden masszázst nyújtásgyakorlatokkal fejezek be, amelyeket nagyon fontosnak tartok az izmok egészsége érdekében, ez ajánlott sporttevékenységek végén is.

Fizioterapeuta technikusi szakközépiskolai képesítést szereztél, hamarosan befejezed a felsőfokú gyógytornászszakképzést. Emellett gyakran veszel részt továbbképzéseken is. Az idei balkáni masszázsversenyről aranyéremmel tértél haza. Ez már elegendő ismeretről tanúskodik, mi ösztönöz arra, hogy ne állj meg ezen a ponton?

– Fontosnak tartom, hogy folyamatosan képezzem magam, nekem ez a hivatásom, nem munkaként tekintek minderre. Új ismereteket mindig, minden területen szerezhet az ember. Örülök, hogy a balkáni országok versenyén aranyat szereztem a masszázstechnikák területén alkotott innovációk kategóriájában. Szeretnék viszont még többet tanulni, például eljutni Thaiföldre, hogy a buddhizmusból eredő technikákat is elsajátítsam. A legjobb kurzusok külföldön vannak, ezért törekszem arra, hogy gazdagítsam a tudásom és képességeim messzi tájakon is.

Szüksége van-e a gyógytornásznak gyógytornászra?

– Persze, minden fizioterapeuta, akit ismerek, eljár másik fizioterepeutához, mert az esetünkben is a munka az, ami indokolttá teszi ezeket a látogatásokat, sokat dogozik a kéz, a megterhelést mi is érezzük. De egyébként is, azt az elvet igyekszem hirdetni, hogy a fizioterápia, a masszázs nem luxus. Sajnos sokan mennek el inkább díszes körmöket, frizurát csináltatni, s nem élnek a lehetőséggel, hogy valóban segítsenek magukon, javítsanak egészségükön, kedélyükön, erőnlétükön. Persze a választás joga mindenkit megillet, de nekem az a feladatom, hogy hirdessem: azt kezeljük prioritásként, amitől valóban jobban fogjuk érezni magunkat. Arra ügyeljünk, hogy képzett, okleveles fizioterapeutát válasszunk, s adjuk meg a lehetőséget magunknak testi és lelki egészségünk megőrzésére vagy visszaállítására!

Nyitókép: Az ülőmunka, a stressz, a sérülések és betegségek következményei miatt keresik a legtöbben a szakembert (Fotó: Saját archívum)