2024. április 27., szombat

Környezeti nevelés hatékonyabban

A VMPE és magyarországi partnerszervezete is lényegesnek tartja a korszerű módszertant

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete tegnap partnerségi megállapodást írt alá a magyarországi Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségével. A szervezet célja, hogy esernyőszervezetként összefogja, koordinálja és támogassa a környezeti nevelés, illetve a környezet- és természetvédelem területén működő oktatási és civil szervezeteket, képviselje érdekeiket és együtt gondolkodásra, együttműködésre ösztönözze őket. Dan-Megyeri Tamás, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének elnöke szerint a két szervezet már régóta folytat szakmai együttműködést.

– Már 15 éve nagyon jó szakmai kapcsolatot ápolunk, melynek keretében a rendszeres tapasztalatcsere mellett közösen tartunk nyári akadémiákat, szakmai programokat és fórumokat, azonban a partnerség ilyen formában eddig nem volt keretbe öntve. Azt gondolom, a környezeti nevelés és szemléletformálás, illetve az identitástudat erősítése nagyon fontos minden magyar lakta térségben. Az ilyen partnerségek által egy sokkal színvonalasabb oktatási és nevelési anyag jöhet létre. Maga az oktató-nevelő munka, amit kollégáink végeznek, sokkal eredményesebb és hatékonyabb lehet – mondta a szövetség elnöke.

A megállapodás aláírásával a partnerek egybehangzóan kifejezték azon szándékukat, hogy a jövőben egymással együttműködve, egymás folyamatos tájékoztatása mellett végzik feladataikat.

– A legelső terv egy olyan nevelési stratégia kidolgozása, amely után egy gyakorlati módszertan születik. Nagyon fontos kiemelni, hogy ezt a módszertant nemcsak egyszer alkotjuk meg, hanem évről évre megújítjuk, modernizáljuk annak érdekében, hogy az újabb generációk már mindig az aktualizált és az ő számukra a leginkább érthető anyagot kaphatják majd kézbe – tette hozzá Dan-Megyeri Tamás.

Ótos András

Fotó: Ótos András

– Nagy megtisztelés számunkra, hogy egyesületünket választották egyik partnerként. Az együttműködés révén számíthatunk különböző európai uniós pályázatokra és támogatásokra. Hiszem azt, hogy ezek a mostani feladatok, együttműködések és megállapodások célja az itthon maradás. Olyan pedagógusok, tudósok jönnek előadásokat tartani, akik a mi vajdasági pedagógusainknak át tudják adni a tapasztalataikat – emelte ki Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnöke.

A megállapodás aláírásakor jelen volt Korenchy László, a VMPE alelnöke, Nagy Margit, az újvidéki Apáczai Diákotthon igazgatója, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnökségi tagjai, valamint a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének képviselői.

Nyitókép: Ótos András