2024. április 26., péntek

Váratlan megtiszteltetés

Mavrák Béla és Nemes Máté is Nagybecskerek Város díjazottja

A nagybecskereki városháza dísztermében tegnap négy egyén vehette át a Város Díját. Az elismerést odaítélő bizottság megindoklása szerint Mavrák Béla operaénekes a kultúra, Nemes Máté kötöttfogású birkózó világbajnok a sport, Tatjana Todorović, a nagybecskereki Agro-dukat igazgatója a gazdaság, Milan Bjelogrlić, a Városi Népkönyvtár igazgatója pedig a közélet terén járult hozzá jelentős mértékben ahhoz, hogy Nagybecskerekről a határain kívül is halljanak.

A Város Díját Simo Salapura polgármester és Čedomir Janjić, a városi képviselő-testület elnöke adták át a hagyományos újévi fogadás keretében Tatjana Todorovićnak, Milan Bjelogrlićnak, Mavrák Bélának és Nemes Máténak.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy Nagybecskereken mindig vannak olyan egyének, akik szép fényben képviselik a városunkat, mindig van mivel bemutatkoznunk. Az idei díjazottak a gazdaság, a kultúra, a sport területéről vannak és gratulálok nekik az önfeláldozó munkájukért a maguk területein, és azért, mert hirdetik Nagybecskerek Városát – nyilatkozott Simo Salapura polgármester.

Mavrák Béla már 2005 óta járja a világ legnagyobb színpadait André Rieu Johann Strauss Zenekarával, de rendszeresen visszajár Nagybecskerekre. Ha az ideje megengedi, akkor fel is lép. Így volt ez a legnehezebb, háborús időkben is, amikor a színházterem fűtése is gondot jelentett.

– Nagy megtiszteltetés ért, amit nem vártam. Nagyon örülök neki és még jobban örülök, hogy itt lehetek, mert úgy hozta a sors, hogy tegnapelőtt énekeltem Újvidéken, a Zsinagógában, a mi filharmóniánkkal. Ma este pedig Szabadkán énekelek a Városházán, a szabadkai szimfónikusokkal. Holnapután repülök vissza Németországba. Ennyi volt, és most itt lehetek. Nagybecskereknek köszönhetem azt, ami lettem. Tulajdonképpen ebben a városban fedezett fel Slobodan Bursać professzor, a Josif Marinković kórusnak a karmestere, és aztán a világban tovább fejlődtem. Sok ismerősöm, rokonom még itt él. Visszajárok és nem fogom elfelejteni a hovatartozásomat – nyilatkozott Mavrák Béla.

A zentai Nemes Máté ikertestvérével, Viktorral már kilenc éve a Proleter birkozóklub tagja, aki sokat tett azért, hogy Nagybecskerek továbbra is a sportok városa maradjon. Az elmúlt három év alatt öt érmet nyert a legrangosabb nemzetközi versenyeken.

– 2013-ban jöttünk Nagybecskerekre. Azóta a Proleter birkozóklub tagjai vagyunk. A város mindig megteremtette a versenyzéshez szükséges feltételeket. Számomra nagyon sokat jelent, hogy így év végén, december 29-én, még egy díjban részesülök. Az az igazság, hogy nem számítottam rá. Mert tényleg év vége van, a nagyobb díjak már kiosztották. Tegnapelőtt szóltak, hogy kiérdemeltem a díjat és nagyon örültem, hogy ikertestvérem után én is ebben a díjban részesülhettem – mondta Nemes Máté.

Az újévi fogadást megelőző ünnepi műsorban fellépett a nagybecskereki Kultúrközpont gyermekkórusa.

Nyitókép: Milan Bjelogrlić, Nemes Máté, Mavrák Béla és Tatjana Todorović (Kecskés István felvétele)