2024. április 18., csütörtök

Templomrablás karácsonykor

Ismeretlen tettesek törtek be a királyhalmi és a ludasi plébániába

Királyhalmán az éjféli misére érkező hívek legnagyobb döbbenetére és felháborodására feldúlt templomukkal voltak kénytelenek szembesülni szentestén.

A falubeliek eddig minden alkalommal teljesen megtöltötték karácsony éjszakáján a templomot, és ezúttal is többen idejében igyekeztek elfoglalni ülőhelyeiket. Azonban a mise a helyszínelés miatt elmaradt, és mindenkit felszólítottak a helyszín elhagyására.

Gergely Árpád archív felvétele

Gergely Árpád archív felvétele

Nem hivatalos információk szerint megtudtuk, hogy a templom mellett a behatoló vagy a behatolók a parókiát is feldúlták.

Konc István plébános a vasárnap délelőtti mise kezdetén értesítette a híveket, hogy a betörés a döbbenet és értetlenkedés mellett jelentősebb anyagi kárral járt, ugyanakkor úgy tűnik, a garázdálkodó nem vitt magával semmit.

Az esettel kapcsolatban hétfőn telefonon megkerestük Kovács Tibort, aki további részleteket osztott meg velünk a betöréssel kapcsolatban.

– Az eset szombaton 20 és 23 óra között történhetett, amikor a plébánián nem tartózkodott senki. Először a plébánia épületébe hatoltak be, ott megtalálták a kulcsokat, amelyek a templomot nyitják, és a templomba is bementek. Minden helyiségben kerestek valamit. A plébánián például a szekrényekből kidobálták a ruhákat és egyéb holmikat, de semmit sem vittek el. Az atya kint volt vasárnap is, ma is és megnézte, hogy hiányzik-e valami, de semmi sem hiányzik. A kelyhek, a laptop, a számítógép, a nyomtató minden a helyén van. A legnagyobb kárt a templomban csinálták, ugyanis feltörték azt a szentségbarlangot, ahol a Jézuskát őrizzük, viszont onnan sem vittek el semmit. Emellett feltörték a templom falába beépített kis kazettákat is, amelyekbe a hívek az önkéntes adományokat dobhatják be. A kazettákban volt valamennyi pénz, de nem tudjuk mennyi, mert azokat olyan háromhavonta szoktuk kiüríteni. A legközelebbi ürítés éppen az év végén lett volna esedékes. Nagy általánosságban 5 esetleg 7-8 ezer dinár szokott összejönni. Ezt a pénzt elvitték. Hála Istennek az oltárt, a mellékoltárt, a Betlehemet, a karácsonyfákat nem bántották, tehát nem vandalizmusra vall az eset. Szombaton este kihívtuk a rendőrséget, kijöttek és felvették az adatokat. A nyomozás folyamatban van – monda Kovács Tibor.

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

A hétvégén azonban nemcsak a királyhalmi templomba, hanem a szomszédos ludasi Szent Katalin-templomába is betörtek. A ludasiak karácsony reggelén szembesültek azzal, hogy itt is betörők jártak. Borsos Gábor, az ottani pasztorális tanács tagja a Pannon RTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a betörők először a templomba akartak bejutni, de a nemrég adományként kapott erős ajtó útjukat állta. Ekkor a plébániába törtek be, ahol minden helyiséget alaposan átkutattak, kinyitották és átvizsgálták a fiókokat és a szekrényeket is, de semmit sem vittek el, még az ezüst étkészleteket és kelyheket sem. A tanácstag szerint a betörőket minden bizonnyal a pénz motiválhatta, de azt nem találták meg, mert az éjféli mise után a plébános, az összegyűlt viszonylag nagy mennyiségű pénzt magával vitte. A betörők mást nem is vittek el a plébániáról, viszont tetemes anyagi kárt okoztak, ami nagyjából százezer dinárra becsülhető.

– Azt gondoljuk, hogy valaki biztosan úgy mérte fel, mert az éjféli szentmisén, most az idén olyan sokan voltak, amire visszamenőleg nem volt példa, és viszonylag szép összeg jött össze a perselypénzből, talán ez volt az indíték. A pénzt keresték – mondta a Pannon RTV-nek Borsos Gábor.

Nyitókép: Gergely Árpád archív felvétele