2024. április 24., szerda

Napelem intézmények tetején

A tartományi kormány jövőre az egyetemek által használt létesítmények energiaköltségeit igyekszik csökkenteni

Üzembe helyezték tegnap a Síkvidéki Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet tetejére felszerelt két napelemes rendszert. Az átadáson Igor Mirović tartományi kormányfő elmondta, hogy az energia a legfontosabb kérdés az előttünk álló években.

A tartományi kormány támogatásával üzembe került egy 30 és egy 15 kilowatt teljesítményű napelemes rendszer, s ezek jelentősen csökkentik majd az intézet energiaköltségét. Örömmel tölt el, hogy ezt megvalósítottuk, s a többi intézetet is arra szeretnénk ösztönözni, hogy ilyen beruházásokat hajtsanak végre. A tartományi kormány jövőre naperőművek építésébe fektet be, s ezeket az egyetemek által használt létesítményekre szerelik fel – közölte Mirović.

(Fotó: Tartományi kormány)

(Fotó: Tartományi kormány)

Rámutatott arra, hogy a következő két-három évben az egyetemek által használt összes létesítmény tetején napelemes rendszerek lesznek, amelyeknek elegendő kapacitásuk lesz ahhoz, hogy csökkentsék az energiaköltségeket, ezenkívül a Síkvidéki Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet példáját követve, elfogadhatóbb és racionálisabb energiafelhasználást tesznek lehetővé.

– Személyesen is meggyőződtem arról, hogy a Síkvidéki Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet kiváló munkát végez annak érdekében, hogy megőrizze az őshonos fafajtákat – fogalmazott Mirović.

Saša Orlović, az Síkvidéki Erdészeti és Környezetvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy az intézet saját költségéből és a tartományi kormány támogatásával két napelemes rendszert épített ki, s ez, ha figyelembe vesszük a magas árakat és az energiahiányt, nagyon jelentős beruházás.

Az eseményen jelen volt Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár is.