2024. április 26., péntek

Falugyűlés Horgoson

Több tájékoztatást kérnek a lakosok

Horgoson ismét falugyűlést tartottak, melyen a szervező, Stojanović Olga a lakosság kéréseit tolmácsolta a vezetőségnek. A csütörtök esti, majdnem háromórás megbeszélésen a polgárok kérdéseiket is feltették a falu- és községvezetőségnek. Tóth Zoltán, Horgos helyi közösség tanácselnöke, Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere, Nebojša Rakić alpolgármester és Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke pedig mérsékelten vagy hevesebben reagálva válaszoltak is.

A vezetők elmondták, mint azt már oly sokszor, hogy ameddig a hatáskörük engedi, mindent megtesznek, hogy Horgoson nyugodtabb legyen a helyzet. És most valóban nyugodt is, hiszen a novemberi incidenskor elszállították a rengeteg migránst, és azóta tényleg alig látni belőlük a faluban. Megdöbbentő tény azonban, hogy míg a friss népszámlálási adatok szerint a falu lakosságának száma négyezer, addig november előtt például voltak olyan napok, amikor összesen körülbelül kétezer-ötszáz migráns tartózkodott a falu különböző pontjain. A Bácska birtok volt az egyik legközkedveltebb helyük, amit a lövöldözés után teljesen kiürítettek. A falu lakosságát azonban elkeseredettséggel tölti el, hogy falujukban, ahol épp elég gondot okoz a roma populáció drog- és prostitúcióügye, lövöldözésnek kellett történnie ahhoz, hogy felfigyeljenek rájuk, és valami történjen végre migránsügyben is.

Összesen 137 jelenlévő volt a gyűlésen, de legalább ugyanennyien követték online is az eseményeket, akik meggyőződhettek arról, hogy a párbeszéd létrejött a lakosság és a vezetők között, mégis elégedetlenek, például a kellő tájékoztatással a helyi közösség részéről. Megköszönték, hogy most nyugalom van, de azt is elmondták, hogy hét éve gyötri már őket ez a helyzet, szeretnének nagyobb biztonságot, és remélik, hogy nem pártpolitikai játszma részeseivé akarják őket tenni. A horgosi rendőrállomás hatékonyabb fellépését és nagyobb számú rendőri és biztonsági jelenlétet is szeretnének, továbbá azt is, hogy gyermekeiket biztonságban tudhassák. Tájékoztatást kérnek az ügyben is, hogy mikor, hol történnek a migránselszállítási akciók, hogy milyen jelentéseket küldenek az illetékesek a menekültügyi bizottságba. Kérdőre vonták Fejsztámer Róbert polgármestert, hogy miért nem érdemelnek nagyobb figyelmet, amire reagálva ő elmondta, hogy nyitott ajtókkal várja fogadóóráira a panaszosokat, amiről a lakosoknak nem is volt tudomásuk, pedig már évek óta bevett gyakorlat. A polgármester emlékeztetett arra is, hogy számtalan kommunikációs csatornán jelen van, emellett nyitott arra is, hogy falugyűléseken hallgassa meg az embereket, átérzi és komolyan veszi a horgosiak gondját, de világszintű problémát helyileg csak orvosolni lehet, megoldani nem. Azt is hangsúlyozta, hogy örül, hogy a lövöldözés után az új belügyminiszter gyorsan és határozottan lépett fel. Ugyanezt hangsúlyozta Nebojša Rakić alpolgármester is. Ő is azt mondta el a helyieknek, hogy még ha azt sokszor az emberek nem is látják, az önkormányzat a háttérben megfeszített, komoly munkát végez a horgosiakért is.

Egy felszólaló, a horgosi Folberth Péter szerint ez egy közösségi immunreakció, és úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat tevékenységének a hét év alatt semmi látszata nem volt, ezért az ülés végén azt ajánlotta, hogy segítenek egy olyan terv kidolgozásában, melynek felhasználásával az önkormányzat is hozzásegítheti őket ahhoz, hogy nagyobb biztonságban érezzék magukat.