2024. április 25., csütörtök
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Zomborban is véleményezték Vajdaság fejlesztésének tervezetét

Újvidék után Zomborban is lebonyolították Vajdaság Autonóm Tartomány 2023 és 2030 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési tervezetének közvitáját. A stratégiai dokumentumot a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság dolgozta ki a Vajdasági Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve.

A zombori véleményezést Radivoj Paroški, a tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár helyettese nyitotta meg. Elmondta, hogy a következő nyolcéves periódusra szóló fejlesztési elképzeléseket tartalmazó dokumentum tervezete két év alatt készült el, kidolgozásába több mint 20 intézmény és mintegy 100 szakértő kapcsolódott be, és mint minden hasonló tervdokumentum esetében, itt is kivételes fontosságúnak bizonyul a hatalmi szintek együttműködése. „Zomborban is hallani szeretnénk véleményeket, javaslatokat, építő bírálatokat, melyek hozzájárulhatnak a dokumentum tökéletesítéséhez” – mondta Paroški, hozzátéve, hogy Vajdaság fejlesztési terve a helyi önkormányzatok fejlesztési tervei által valósul meg, és 32 önkormányzat már el is készítette a saját fejlesztési dokumentumát, amit anyagilag a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság támogatott. Ljiljana Tica polgármester-helyettes kiemelte, hosszú távú dokumentumok esetében különösen fontos, hogy a társadalom minden mérvadó tényezője együtt munkálkodjon a további fejlődés és a tartomány lakossága életszínvonalának emelése érdekében.

A közvita eddig lebonyolított két rendezvényén a hatalom képviselőin kívül szakemberek, valamint a magán- és civil szféra számos képviselője mondta el véleményét a gazdaság fejlesztésére, a környezetvédelemre, interkulturális kérdésekre, energiahatékonyságra, digitalizációra és közlekedés-fejlesztési tervekre vonatkozóan. A dokumentum kidolgozása a német–szerb fejlesztési együttműködési projektumok keretében valósul meg, melyeket a Német Szövetségi Köztársaság gazdasági együttműködési minisztériuma, illetve Svájc fejlesztési és együtműködési ügynöksége finanszíroz. A közvita január 25-éig tart, majd a fejlesztési terv Vajdaság AT Képviselőháza elé kerül.

Nyitókép: (Vojvodina.gov.rs)