2024. április 19., péntek

Népünnepély Argentínában

Hazaérkezett a katari világbajnokságról az aranyérmes argentin labdarúgó-válogatott. A csapatot szállító repülőgép helyi idő szerint hajnali 3 órakor landolt Buenos Airesben, s elsőként – a vb-trófeával a kezében, nyakában az éremmel – Lionel Messi szállt ki belőle, oldalán a szövetségi kapitány Lionel Scalonival. A játékosokat vörös szőnyeg várta a légikikötőben. Az éjszakai időpont ellenére szurkolók ezrei tolongtak a helyszínen, hogy egy pillantást vethessenek a vb-hősökre. Az együttest a La Mosca rockbanda is köszöntötte, amely eljátszotta a Mucachos (Férfiak) című számot, Katarban ez volt az argentinok vb-himnusza. A csapat tegnap délelőtt a főváros szívében ünnepelte a diadalt, ahol a vasárnapi finálé után is milliós tömeg gyűlt össze. Alberto Fernández elnök munkaszüneti napot hirdetett, hogy az ország szabadon ünnepelhesse a győzelmet.

Az argentinok egyébként 42 millió dollárt is nyertek a legrangosabb futballtrófea mellett. A The Athletic kimutatása szerint a torna összdíjazása 440 millió dollár volt, a csoportkör után búcsúzott csapatok 9 millióval gazdagodtak. A nyolcaddöntős válogatottak 13 millió, a nyolc között elvérző együttesek pedig 17 millió dollárral vigasztalódhattak. Az elődöntő vesztesei közül a végül negyedik Marokkó 25 millió, a bronzérmes Horvátország pedig 27 millió dollárt kapott. A drámai finálét elbukó franciák 30 millió dollárral térhetnek haza, négy évvel ezelőtt világbajnokként 38 millió dollárt tehettek zsebre.

A katari repülőből Messi és Scaloni szállt ki elsőként (Fotó: Beta/AP)

A katari repülőből Messi és Scaloni szállt ki elsőként (Fotó: Beta/AP)

Azt nem lehet tudni, hogy az argentinok pontosan milyen arányban osztoznak a pénzdíjon, négy évvel ezelőtt a francia játékosok között a teljes jutalom 30 százalékát osztották szét, ez fejenként több mint 350 ezer dollárt jelentett. A világbajnokságok történetében először 1982-ben osztottak pénzdíjat is, akkor a győzelemért járó jutalom 2,2 millió dollár volt.

Benzema elköszön(t) a válogatottól

Egyértelműen a válogatottól történő visszavonulására utalt Karim Benzema, a franciák aranylabdás csatára, aki sérülés miatt nem szerepelt a világbajnokságon. „Megtettem mindent, hogy jobb legyek, és hibákat is elkövettem, de ezek miatt tartok ott, ahol ma vagyok, és büszke vagyok rá! Megírtam a történetemet, és a miénk véget ért” – írta a csatár hétfőn, 35. születésnapján.

A Real Madrid sztárfutballistája a 2014-es vb-n a válogatott legeredményesebb játékosa volt négy góllal, ám a 2018-as tornán, melyet a francia együttes megnyert, nem volt ott, korábbi válogatottbeli csapattársa, Mathieu Valbuena szexvideóval történt megzsarolásában játszott szerepe miatt. A 97-szeres válogatott támadót Didier Deschamps szövetségi kapitány egészen tavalyig mellőzte, a 2021-ben rendezett Európa-bajnokságon viszont ismét ott volt a csapatban, idén pedig egyértelműen a franciák első számú középcsatáraként számítottak rá, de néhány nappal a vb rajtja előtt megsérült.

Nyitókép: A katari repülőből Messi és Scaloni szállt ki elsőként (Fotó: Beta/AP)