2024. március 29., péntek

Ünnepi műsor és 18. Ricsaj Népművészeti Találkozó Törökbecsén

Karácsony estéjén elnevezéssel tartottak karácsonyi műsort vasárnap este a törökbecsei Községi Művelődési Ház színháztermében az idén 30 éves Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezésében. A rendezvény egyúttal a hagyományos bánáti XVIII. Ricsaj Népművészeti Találkozó gálaestje is volt.

A gyermek néptáncegyüttesek is felléptek (Kancsár Izabella felvétele)

A gyermek néptáncegyüttesek is felléptek (Kancsár Izabella felvétele)

Az ünnepi műsor folyamán színpadra léptek az egyesület keretein belül működő néptánccsoportok: az idén fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Csalogató táncegyüttes, valamint a Parapács és a Cifrázó gyermek néptáncegyüttesek is. Közreműködött az óbecsei Fokos zenekar.

– Karácsonyi műsorunkban minden évben a decemberi ünnepkör népi szokásait szeretnénk feleleveníteni, arra törekszünk, hogy minél több hagyományt és szokást beleszőjünk. Ilyen például a betlehemes játék is. A gyerekek nagyon szeretik ezt az ünnepi műsort, mivel mindig teljesen más a program, mint egyébként. Nem az a hagyományos fellépés, hiszen tele van szokásokkal, karácsonyi dalokkal és különféle szövegekkel – közölte Fábián Mihályfi Elvira, a gyermek néptáncegyüttesek művészeti vezetője.

A műsor végén közös ének (Kancsár Izabella felvétele)

A műsor végén közös ének (Kancsár Izabella felvétele)

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság támogatásával pénteken a Ricsaj-Találkozás a Népművészettel elnevezésű népművészeti foglalkozás keretein belül moldvai táncokkal és népdalokkal, hangszerekkel, valamint ennek a tájegységnek a viseletével ismerkedhettek meg a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskola alsós diákjai. A foglalkozást a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ oktatói vezették a Fokos zenekar közreműködésével.

– A Ricsaj Népművészeti Találkozó ötlete 19 évvel ezelőtt született meg és indult el Törökbecséről, amikor egy hiánypótló rendezvényt szerveztünk Cseszák Korcsik Anikóval a gyermekek számára. Ez tulajdonképpen egy népművészeti gyermekfesztivál, amelyen néptáncos és népzenész gyerekek jönnek össze, ismerkednek, barátkoznak. A rendezvényt később átköltöztettük Óbecsére, hiszen kinőtte az épületet, de Törökbecsén is ugyanúgy megmaradt a találkozó, sőt a HHHV támogatásának köszönhetően már öt éve egész november folyamán vándoroltatjuk a Ricsaj foglalkozásokat. A koronavírus miatt Törökbecsén egy évben kimaradt a fesztivál, de a népszerűsége az évek alatt nem csökkent – fogalmazott Cseszák Balázs foglalkozásvezető.

Mezőtúri vendégek is színpadra léptek (Kancsár Izabella felvétele)

Mezőtúri vendégek is színpadra léptek (Kancsár Izabella felvétele)

Az ünnepi műsor elején Ilia László, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, aki köszöntőbeszédében kiemelte: az elmúlt harminc év nem volt felhőtlen, ennek ellenére kitartott az egyesület.

– Az elmúlt harminc évben voltak szép és nehezebb idők is. Ebben a három évtizedben sok fiatal és idősebb tag is megfordult nálunk. Sokan a továbbtanulás miatt költöztek el Törökbecséről, de mindig volt utánpótlás. Az idei év során minden rendezvényünk a jubileum körül zajlott. Karácsonyi műsorunk egyben a Ricsaj Népművészeti Találkozó gálaestje is, ahova most is meghívtunk több fellépőt, de a különféle kötelezettségek miatt csak a mezőtúri citerások tettek eleget a meghívásnak – mondta Ilia László.

Nyitókép: A húsz éves Csalogató táncegyüttes (Kancsár Izabella felvétele)