2024. április 23., kedd

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine je održao svoju konstitutivnu sednicu

Arpad Fremonda su jednoglasno izabrali za predsednika saveta

Nakon saziva od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog, novi sastav Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, koji je po četvrti put biran neposrednim putem, održao je svoju konstitutivnu sednicu u svečanoj sali Gradske kuće Subotice. Na konstitutivnoj sednici su verifikovani, to jest potvrđeni mandati svih članova nacionalnog saveta.

(Foto: Edvard Molnar)

(Foto: Edvard Molnar)

Nakon što su mandati svih članova verifikovani, i formalno je konstituisan novi saziv nacionalnog saveta. Janoš Dobai je bio predsedavajući radnog predsedništva zaduženog za vođenje konstitutivne sednice, dok su njegovi članovi bili Noemi Bonifart i Arpad Pletikosić.

Sednici su u svojstvu istaknutih gosti između ostalih prisustvovali: Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Peter Silađi, zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku kabineta premijera Mađarske, Ester Čalokezi, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Gabor Palinkaš. privremeni otpravnik poslova Ambasade Mađarske u Beogradu, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, mr Jene Hajnal, odlazeći predsednik nacionalnog saveta, republički i pokrajinski poslanici i odbornici lokalnih samouprava SVM-a, kao i rukovodioci institucija vojvođanskih Mađara.

(Foto: Edvard Molnar)

(Foto: Edvard Molnar)

Tomislav Žigmanov je poželeo uspešan rad novom sazivu nacionalnog saveta, naglašavajući da su nacionalni saveti ključna tela u pogledu pravne zaštite nacionalnih manjina, kao i zakonom propisanih prava nacionalnih manjina u praksi. Šef resornog ministarstva je dao uverenja Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine, kao i svim ostalim nacionalnim savetima u Srbiji o podršci ministarstva.

Na prvom redovnom sastanku nacionalnog saveta, održanog u nastavku, na dnevnom redu je bio izbor predsednika saveta. Na tu funkciji 34 predstavnika „Mađarske sloge” je predložilo Arpada Fremonda, nosioca liste kandidata na neposrednim izborima za nacionalne savete, koji su održani 13. novembra. Više članova novog saziva nacionalnog saveta je obrazložilo, zašto su podržali nominaciju Arpada Fremonda na ovu funkciju.

(Foto: Edvard Molnar)

(Foto: Edvard Molnar)

Da bi jedan tim ili organizaciono telo bilo uspešno, potrebna vam je ličnost sa karakteristikama lidera, kapiten tima, rekao je dr Ferenc Bagi. Dodao je, da je nosilac liste „Mađarske sloge”, koja je osvojila više od 40.000 glasova na izborima, strpljiv, ali i odlučan, promišljen, ali istovremeno i spreman da donosi odluke, odmeren, ali i strastveni borac pri ostvarivanju ciljeva. Ima takve karakteristike barjaktara, koje obezbeđuju očuvanje i dalji razvoj dosadašnjih rezultata nacionalnog saveta, naglasio je Ferenc Bagi.

U svom obraćanju Žofia Pal Rigo je rekla: „Arpad Fremond je učitelj, a kroz pedagoško obrazovanje razvija se jedan takav pogled na svet, koji je usredsređen na čoveka, bez kojeg bi kultura u univerzalnom smislu izgubila suštinu. Poznaje teren i zajednicu, njene snage i mogućnosti, one kojima može dati kvalitet u naredne četiri godine. On razmišlja timski. To nam je dalo potvrdu da je promena moguća. Arpad Fremond je autentičan.”

Predložio ga je ne samo zato što je kao republički poslanik već dokazao svoju sposobnost i pouzdanost, već i zato, što je tokom kampanje lično iskusio koliko ga meštani vole, jer poznaje svoju zajednicu, pomaže im u svemu, ume da posluša svakoga i da se bori za njihove interese, istakao je Adrian Lakatoš. On je dodao, da ako će se na ovaj način boriti i za interese vojvođanskih Mađara kao predsednik nacionalnog saveta, onda će zajednica biti u dobrim rukama.

Janoš Dobai je rekao, da sa Arpadom Fremondom sarađuje dugi niz godina, da se i danas seća kada je prvi put izabran za poslanika. Prepoznao ga je kao mladog, ambicioznog, sposobnog i marljivog timskog igrača, pa veruje da pod njegovim vođstvom nacionalni savet može da bude uspešan u naredne četiri godine, naglasio je on.

Na glasanju održanom nakon obrazloženja, Arpad Fremond je jednoglasno izabran za predsednika nacionalnog saveta sa 35 glasova. Nakon polaganja predsedničke zakletve, Arpad Fremond je istakao: „Današnji dan ne govori samo o konstituisanju sledećeg sastava nacionalnog saveta i o izboru njegovog predsednika, već i o osvrtanju na naporan rad u protekle 23 godine, na izgradnju, na skromnost u radu, i na put koji smo zajedno prešli. Ovaj put i tad i sad govori o očuvanju vojvođanskih Mađara, i ilustruje da su vojvođanski Mađari pioniri u izgradnji autonomije u Karpatskom basenu.”

– Danas smo stigli do toga, da neposredno izabrani nacionalni savet počinje sa radom četvrti put u skladu sa zakonom, uz nadu, da će nastaviti sa dosadašnjim građenjem zajednice, uz novu energiju. Više od 40.000 glasova dobijenih na izborima obavezuje nas da služimo zajednici, narod to od nas očekuje, pošto su na dan glasanja rekli: nije im svejedno šta će biti sa našom zajednicom, i da im je nacionalni savet važan. Mogu da obećam u ime svih nas, da ćemo svojim stručnim znanjem služiti zajednici i raditi za nju u naredne četiri godine. Novi sastav neće staviti tačku na dosadašnja poglavlja, već zarez, i nastavlja graditi zajednicu, koju su naši prethodnici započeli 1999. godine, rekao je Arpad Fremond.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)