2024. április 20., szombat
VB-HÍREK

A franciák tartanak Messitől

Nem beszélt Karim Benzema visszatérésének lehetőségéről Didier Deschamps szövetségi kapitány azt követően, hogy a franciák megnyerték az elődöntőt. Mivel időközben a 34 esztendős Benzema megkezdte az edzéseket a Real Madriddal, szóba került annak a lehetősége, hogy nemcsak elutazik az Argentína ellen vasárnap sorra kerülő luszaili fináléra, hanem akár pályára is lép. Az elődöntő utáni sajtótájékoztatón Deschamps-nak szegezték az ezzel kapcsolatos kérdést, a játékosként világ- és Európa-bajnok 54 esztendős szakvezető erre annyit reagált: „Nem fogok válaszolni, következő kérdést!” A választ aztán Amélie Oudea-Castera francia sportminiszter adta meg, aki szerint Benzema Emmanuel Macron elnökkel utazhat a vasárnapi döntőre. Oudea-Castera az RTL tv-csatornának úgy nyilatkozott, a francia elnök kifejezett kívánsága, hogy Benzema ott legyen a gépen, amikor elutazik Dohába. Macron már az elődöntőt is a helyszínen tekintette meg.

„Minden erőnkre és energiánkra szükségünk lesz, egy nagyon versenyképes csapattal találkozunk, amelyben a sportág egyik legendás alakja, Lionel Messi is ott lesz” – tekintett előre Hugo Lloris, aki 19. vb-mérkőzésével a német Manuel Neuerrel holtversenyben első a kapusok örökrangsorában. A vasárnapi fináléban a rivális dél-amerikai együttest vezető hétszeres aranylabdást, korábbi barcelonai csapattársát méltatta Antoine Griezmann is: „Bármely csapat, amely Messivel áll fel, rendkívül kemény ellenfél.”

Fociszeretet, politikai húzás vagy mindkettő? Emmanuel Macron és Karim Benzema együtt utazik a döntőre

Fociszeretet, politikai húzás vagy mindkettő? Emmanuel Macron és Karim Benzema együtt utazik a döntőre

Extra repülőjáratok Argentínából

Két extra repülőjáratot indít a katari fináléra az argentin légitársaság. Az Aerolíneas Argentinas mindkét járatára gyorsan elkeltek a jegyek: az argentin fővárosból péntek reggel induló gépre alig fél óra, míg a péntek éjjeli második repülőre néhány óra alatt fogytak el. „Most minden támogatást megadunk a fiúknak, és bízunk benne, hogy újra világbajnoki trófeával térnek haza” – utalt Pablo Ceriani, a légitársaság elnöke arra, hogy 1978 és 1986 után harmadszor érhet fel a csúcsra a dél-amerikai ország futballválogatottja. A repülőutak 19 órásak, Rómában egy tankolás erejéig szakítják meg a járatokat. Mintegy 540 retúrjegy kelt el, mindegyik kétmillió pesóért (mintegy 10 000 euró!). Az Aerolíneas Argentinas összesen 12 járatot indított Katarba a világbajnokság alatt.

Menesztették a portugál kapitányt

A Portugál Labdarúgó-szövetség (FPF) csütörtök este megerősítette azokat a sajtóhíreket, melyek szerint menesztették posztjáról Fernando Santos szövetségi kapitányt. A 68 éves trénernek azt követően köszönték meg a munkáját, hogy a gárda múlt szombaton Marokkóval szemben a negyeddöntőben búcsúzott. „Eljött a pillanat, hogy új fejezetet nyissunk” – áll az FPF közleményében, amely kitér arra is, hogy megkezdődött Santos utódjának a keresése. A sajtó szerint a legesélyesebb a posztra José Mourinho, aki jelenleg a Romát irányítja.
Santos 2014 nyara óta vezette a nemzeti csapatot, 109 mérkőzésen 68 győzelem, 21 döntetlen és 20 vereség volt a mérlege, legnagyobb sikereként 2016-ban Európa-bajnokságot, 2019-ben pedig Nemzetek Ligáját nyert az együttessel.

Milyen lesz a 2026-os vb?

A 2026-os világbajnokság lebonyolításának megváltoztatásán gondolkodik a FIFA, mivel attól tart, hogy a csoportkör unalmas mérkőzéseket hozhat, és alkalmat adhat sportszerűtlen magatartásra. A jelenleg az elődöntőnél járó katari vb-n az első szakaszt a korábbi gyakorlatnak megfelelően négycsapatos csoportokban bonyolították le, és a zárókörben sok kvartettben nagyon izgalmasan alakult a végkifejlet, a következő vb-re viszont már 32-ről 48-ra emelkedik a létszám, és a tervek szerint 16 háromcsapatos csoportból lépnének tovább a válogatottak. A mostanihoz hasonlóan két-két továbbjutó lenne, de csak egy kieső, így fennállna annak a veszélye, hogy sok tét nélküli mérkőzésre kerülne sor – például ha az utolsó csoportmeccsen két, győzelemmel kezdő, azaz addigra már a 32 közé került válogatott találkozna –, illetve több lehetőség nyílna az eredmény kedvező alakítására. Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közös rendezésében sorra kerülő 2026-os vb-n a csoportkör után a legjobb 32-től folytatódna egyenes kieséses rendszerben a küzdelem. A lebonyolítást illetően ugyanakkor alternatív megoldások vannak terítéken, ezekről a FIFA tanácsa jövőre dönt.

Arsène Wenger, a nemzetközi szövetség globális labdarúgás-fejlesztési vezetője szerint két változat is szóba jöhet. Az egyik szerint 12 négycsapatos csoport lenne, és az első két-két helyezettek mellett a jobb csoportharmadikok jutnának tovább, a másik szerint két 24 csapatos félre osztanák a mezőnyt, ezekben hat négycsapatos csoportot alakítanának ki, és a végén a két mezőny győztese játszaná a döntőt. A módosítás ugyanakkor a mérkőzések számának növekedésével járna. A jelenlegi rendszerben 64 összecsapásra kerül sor 29 nap alatt, a 2026-os vb-n az eredeti terv szerint 80 meccs lenne 32 nap alatt, a változtatással pedig 104 összecsapást rendeznének, legalább egyhetes toldással. A FIFA attól is tart, hogy a világbajnokság túlságosan elhúzódó eseménnyé válik, ami a minőség rovására mehet. Ugyanakkor a több mérkőzés több televíziós bevételt jelentene. A katari vb-n 7,5 milliárd dollár folyik be tévés jogdíjakból és szponzorációból, ami egymilliárddal több, mint négy éve Oroszországban.

Marokkóban a klubvilágbajnokság

Marokkóban rendezik meg február 1. és 11. között a következő klubvilágbajnokságot, melyen a tervek szerint 2025-től már 32 részt vevő csapat lesz – jelentette be Gianni Infantino, a FIFA elnöke tegnap a vb helyszínén tartott sajtótájékoztatón. A sportvezető a FIFA közgyűlése után számolt be a minitorna bővítésére vonatkozó tervekről, melyek jövőre még nem valósulnak meg. Eredetileg az volt a terv, hogy 2021 nyarán 24 csapatos klub-vb-t rendeznek Kínában, ez azonban a koronavírus-járvány miatt az arra az évre halasztott 2020-as Európa-bajnokság és Copa América miatt nem valósulhatott meg.

A marokkói tornán Európát a Real Madrid képviseli majd a Bajnokok Ligája címvédőjeként. A klubvilágbajnokságot az eddigi formátumban, hét csapat részvételével bonyolítják le. A BL-győztes mellett a másik öt konföderáció Bajnokok Ligájával azonos nemzetközi kupasorozatának nyertese, valamint a házigazda város egy együttese lesz ott.

Marokkó eddig kétszer, 2013-ban és 2014-ben volt házigazdája a klubvilágbajnokságnak. Infantino azt mondta, 2025-től az a cél, hogy a klub-vb a válogatottak világbajnokságához hasonlóan egy hónapos legyen, ennek lebonyolításáról később döntenek.

Nyitókép: Fociszeretet, politikai húzás vagy mindkettő? Emmanuel Macron és Karim Benzema együtt utazik a döntőre