2024. április 19., péntek

Spoj mladalačkog poleta i životnog iskustva

U okviru programa ekonomskog razvoja, 14.000 porodica dobilo je više od 68 milijardi forinti podrške

U organizaciji Fondacije „Prosperitati”, u Subotici je predata razvojna investicija Doo „Cim Gasa” velikog industrijsko-inovacionog obima. Istaknuti gosti ovog događaja su bili Ester Čalokezi, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Gabor Palinkaš, privremeni otpravnik poslova Ambasade Mađarske u Beogradu i dr Balint Pastor, predsednik gradske skupštine Subotice.

U programu ekonomskog razvoja, ime Doo „Cim Gas” je već odavno poznato, ovo nije prvi razvoj koji su sproveli, ali ovaj koji je upravo predat je nesumnjivo najvećeg obima i najspektakularniji, koja ne samo da koristi vlasnicima i zaposlenima kompanije, već služi i interesima Subotice i šireg regiona, istakao je u pozdravnom govoru Balint Juhas, upravitelj Fondacije „Prosperitati”, koji je kasnije istakao, da uz podršku vlade Mađarske, ove godine je korisnicima dato oko 10 milijardi forinti podrške. Istina je da ovog puta nije bilo masovnih konkursa, ali je podrška matične države i realizacija programa kontinuirana, istakao je on.

Prema rečima direktorke Lile Uranji, upravo predati projekat realizovan je pod nazivom „Razvoj logističkih procesa”, uz podršku vlade Mađarske. Vrednost projekta je 1,266 miliona evra, od čega je iznos subvencije 506 hiljada evra, dok je preostalih 60 odsto kompanija obezbedila sama, rečeno je u nastavku.

– Najveći rezultat projekta je digitalizacija logističkog poslovanja magacina, kao i stvaranje magacina sa 1.200 skladišnih prostora na oko 1.100 kvadratnih metara, kao i ažurna evidencija robe. Uspeli smo da mehanizujemo kretanje robe i na taj način štitimo zdravlje zaposlenih. Sve ovo znači značajnu promenu kvaliteta za porodični biznis sa istorijom dužom od 30 godina. Takođe je važno istaći da smo oformili centar za obuku za italijanske gasne kotlove Baxi i kineske uređaje za hlađenje i grejanje Midea na oko 400 kvadratnih metara. U 30 godina našeg porodičnog poslovanja, ova podrška je jedina na koju smo veoma ponosni. Ovaj projekat je rezultat zajedničkog rada, i zahvaljujemo se na njoj Vladi Mađarske, Fondaciji „Prosperitati” i Savezu vojvođanskih Mađara. Nova zgrada je rezultat našeg upornog rada, koji odražava vrednost spoja mladalačkog poleta i životnog iskustva. I ubuduće ćemo nastojati da obezbedimo odgovarajući životni standard za naše zaposlene ovde, u Vojvodini, kao i sigurna životna sredstva za 60 porodica, a trudićemo se i da doprinesemo razvoju mađarske zajednice, rekla je Lila Uranji.

U svom govoru za ovu priliku, Ester Čalokezi je istakla da podrškom investiciji mađarska vlada može doprineti jačanju međunarodnog nastupa i konkurentnosti Doo „Cim Gas”, a ovo je jedan od ciljeva programa ekonomskog razvoja. Iskustvo iz proteklih šest godina pokazuje da subvencije predviđene programom ekonomskog razvoja značajno pomažu nastupanju Vojvodine u regionu i time doprinose ekonomskom jačanju Srbije, istakla je Ester Čalokezi. Kako je dodala, od 2016. godine više od 14.000 prijavljenih, odnosno ovoliki broj porodica, dobilo je više od 68 milijardi forinti podrške, što je, zajedno sa razvojem koji je u toku, rezultiralo ulaganjem u Vojvodinu od skoro 150 milijardi forinti. Program ekonomskog razvoja ne bi se mogao realizovati bez predanih i stručnih aktivnosti Ištvana Pastora i SVM-a, kao i Fondacije „Prosperitati”, istakla je Ester Čalokezi. Ona je dodala da program ne može da funkcioniše bez korisnika podrške. Ester Čalokezi je naglasila da je uspešan privredni sektor vojvođanskih Mađara jedan od ključeva za opstanak vojvođanskih Mađara i njihovog zadržavanje u domovini.

– Kada sam se pre nešto više od 7 godina pripremao za sednicu mađarske vlade da opravdam validnost programa ekonomskog razvoja, motivisalo me je uverenje da sami možemo da ostvarimo budućnost koja nije deo scenarija našeg života kao pojedinca i u zajednici, rekao je Ištvan Pastor obraćajući se okupljenima.

– Proteklih 6-7 godina i 14.000 subvencija, kao i oslobođena, neverovatna količina energije i držanje jedni za druge su dokaz za to. Program ekonomskog razvoja je veliko dostignuće za mađarsku zajednicu u Vojvodini, jer je dokazao da je ona sposobna za mnogo više nego što su mnogi mislili. Ona je u stanju da učini nešto, usled čega može biti perjanica ujedinjene mađarske nacije i može doprineti usponu nacije. Ovo je moguće samo ako zajednica ima članove kao što su Kernovi, i kompanije kao što je „Cim Gas”. Ovo poslednje spomenuto je jedno od najuglednijih, najznačajnijih i najpoznatijih preduzeća mađarske zajednice u Vojvodini, što takođe ilustruje kako mi, Mađari, zamišljamo poslovanje jedne moderne i uspešne kompanije, naglasio je Ištvan Pastor.

Predsednik SVM-a se na kraju zahvalio vladi Mađarske, a prema njegovim rečima, bez podrške ne bi bilo moguće ostvariti navedene ciljeve.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)