2024. április 26., péntek

A betlehemezésnek most már csak színpadi hagyománya van

Vajdasági betlehemes játékot adtak elő a törökbecsei gyermekek

Vasárnap este zsúfolásig megtelt a törökbecsei Glavaš-ház, ahol a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Cifrázó táncegyüttese vajdasági betlehemes játékot és karácsonyi dalokat adott elő.

– Két éve táncolok a Cifrázó táncegyüttesben. Nem szoktam izgulni, hiszen tudom, hogy ha jól begyakoroljuk a táncot, akkor nem hibázunk. Nagyon szeretek énekelni, az általunk előadott betlehemes játékban is vannak kedvenc énekeim, ez pedig a Betlehem kis falucskában és a Karácsonynak éjszakáján. A történet arról szól, hogy jönnek a fiúk, ők a pásztorok, mi lányok pedig angyalok vagyunk, és köszöntjük a pásztorokat – mondta Radics Zsanett.

Ajdanov Mirjana szintén két éve tagja a Cifrázó táncegyüttesnek.

– Nem szoktam izgulni fellépés előtt. Most sem izgulok. A lányokkal énekelünk, az én kedvenc dalom a Betlehem kis falucskában. Sokat készültünk erre a műsorra – mesélte Ajdanov Mirjana.

A helyi fúvószenekar is közreműködött (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A helyi fúvószenekar is közreműködött (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Fábián Mihályfi Elvira és férje, Fábián Szebasztián hét éve foglalkoznak a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület keretein belül működő gyermek néptáncegyüttesekkel. Céljuk a gyermekek kulturális és nemzeti nevelése, továbbá a néptánc és a népdalok örömének átadása a fiatalabb generáció számára.

– A betlehemezésnek napjainkban Törökbecsén már csak színpadi hagyománya van. Pár évvel ezelőtt még voltak betlehemezők különböző szervezésekben, de azóta, tudomásom szerint nincsenek. Ezt a hagyományt úgy elevenítjük fel, hogy karácsonyi műsorunkban előadjuk külön műsorszámként. A gyerekek néptáncosok, megközelítőleg húszan vannak. Nagyon szeretik a betlehemezést, mivel ez mégis a karácsonyi hagyományokhoz kötődik, szeretik a verselést és az éneklést, melyekre kevesebb időnk jut év közben – mondta Fábián Mihályfi Elvira, a törökbecsei Cifrázó táncegyüttes művészeti vezetője. A Glavaš-házban megtartott alkalmi rendezvényen a helyi fúvószenekar is közreműködött.

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület karácsonyi műsorát vasárnap, december 18-án 18 órakor tekinthetik meg az érdeklődők a törökbecsei Művelődési Házban.

Nyitókép: A törökbecsei Cifrázó táncegyüttes tagjai és művészeti vezetői (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)